Kalın Bağırsak Polip Ameliyatı

hakan Üye
Kalın Bağırsak Polip Belirtileri, Kalın Bağırsak Polip Ameliyat, Kalın Bağırsak Polip Ameliyatı Tedavisi

Kalın Barsak Polipleri

Polipler kalın barsakların iç duvarından kaynaklanan ve barsak boşluğuna doğru büyüyen anormal oluşumlardır. Bazı polipler düzdür ve barsak duvarına yapışıktır, diğerleri ise saplıdır ve barsak lümenine sarkarlar. Polipler yetişkin insanların %15-20sinde görülmektedir.

Erişkinlerin yaklaşık %15’inde bulunabilen polipler, kalın barsağın iç yüzeyinden barsak kanalına doğru büyüyen anormal yapılardır. Bunlarin bazıları geniş tabanlı, bazılarıda ince saplı olabilir. Poliplerin önemli bir kısmı ciddi şikayetlere yol açmaz ve tadvi gerektirmez, takip yeterlidir. Ancak bazıları da kanser habercisi sayılır ve bunlara daha ciddi yaklaşım gerekir. Çünkü bunlar zaman içinde değişim göstererek kansere kadar ilerlemektedirler. Genellikle kalın barsağın sol tarafında ve makata yakın bölgelerde görülmektedirler.

Polipler ne gibi şikayetlere yol açarlar?
Poliplerin çoğu sessiz syreder ve genellikle endoskopi veya barsak filimleri sırasında tesadüfen bulunur.. Bazı polipler ise karın ağrısı, kanama, sümüksü salgı ve ishal gibi şikayetlere yol açarlar.

Tanı nasıl konmaktadır?
Poliplerin tanısında endoskopik incelemeler bizi doğru tanıya götürmektedir. Bunun için değişik uzunluklarda endoskoplar kullanılmaktadır. Tüm kalın barsakları görmemizi sağlayan kolonoskopidir. Bu işlemler için önceden barsak temizliği yapılması gerekmektedir.

Endoskopik biyopsi. Endoskopik muayenede görülen polip tamamen veya bir kısmı çıkartılarak patolojik incelemeye gönderilir. Buradan gelecek netice ile polipin iyi huylu veya kötü huylu olduğu, ne kadar kansere eğilimli olduğu ortaya konur. Tedavi buna göre düzenlenir.

Bir başka önemli tanı yöntemi barsağa özel bir madde vererek yapılan incelemedir (baryumlu kolon grafisi). Bu madde ile barsağın iç yüzeyi boyanır ve polipler görülür hale gelir.
Dışkıda kan aranması

Polipler tedavi edilmeli midir?
Poliplerin tedavisi belirlenirken bazı önemli noktalar dikkate alınır.
Polipin hücresel özelliği (iyi veya kötü huylu)
Poliplerin sayısı
Polipin büyüklüğü
Poliplerin barsakta yerleştiği yer veya yerler

Bu özellikler dikkate alınarak hastaya nasıl bir tedavi yolu izleneceğine karar verilir. Bazıları ise sadece takip edilir. Buna göre endoskop ile poliplerin çıkartılması veya ameliyat ile barsağın ilgili kısmının çıkarılması gibi işlemler uygulanabilir.

Önemli olan başka bir husus polipler çıkartılsa bile takiplerin devam etmesidir. Çünkü hastada polip oluşumuna yol açan faktörler devam etmektedir, barsağın başka bir yerinde polip oluşmaması için bir garanti yoktur. Daha önceden polip çıkarılan hastaların yaklaşık %30’unda tekrar başka bir bölgede polip gelişebileceğini biliyoruz.. Bu nedenle hastalar takipten uzak durmamalıdırlar.

Tedavi
Tıbbı beslenme ve destek tedavisi Psikoterapi gibi nonspesifik tedavi yanında Sulfasalazine 5-ASA gibi ilaçlar vardır. Hastalığın aktif dönemde olup olmamasına bağlı olarak da değişik tedaviler uygulanabilir. Cerrahi ;
Kalın bağırsağın tümünün çıkarılması şeklindedir.

Crohn hastalığı ağızdan anuse kadar tüm sindirim sisteminin her hangi bir yerini tutabilen hastalık tuttuğu bölgede sindirim sisteminin tüm duvarı tutar.Zaman zaman aktivasyon ve sindirim sistemi dışı bulgularla ortaya çıkar. Hastalıklı bölgede ödem ,abse , fistül ve darlık gibi komplikasyonlar sık görülür.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Misafir
M
Üst