Kadınlarda Kalp Sağlığı

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Birçok kadin ilk kalp krizini erkeklerden daha agir geçiriyor
Kalp söz konusu oldugunda çogunlukla, kadinlarin erkeklere göre daha derinden etkilendigi düsünülür. Kalp hastaliklarinda da durum farkli görünmüyor. Amerika’da ve birçok gelismis ülkede koroner kalp hastaligi, kadinlarda birinci sirada yer alan ölüm nedenidir.
ABD’de kalp hastaligi nedeniyle toplam ölüm hizinin son 20-30 yilda azalmis olmasina karsin, bu azalma erkeklere göre kadinlarda daha yavastir. Gerçekten de, kadinlarda kalp hastaligina bagli ölümler artmaktadir. Daha uzun yasamalan ve tüm kanser tiplerine (meme kanseri dahil) göre kalp hastaligi ve inme nedeniyle ölenlerin yaklasik iki kat fazla olmasi, kadinlarda kalp hastaliginin kesinlikle önemli bir saglik sorunu oldugunu gösteriyor.
Yeni arastirmalar, erkeklere göre kadinlarin ilk kalp krizinden sonra daha olumsuz bir durumda olabildiklerini dogruluyor. JAMA’da yer alan bir çalismada, ilk kalp krizini izleyen 1 ay içinde ölüm riskinin, 6 ay içinde de ölüm riski ve yeniden hastaneye yatma gereksiniminin erkeklere göre kadinlarda daha yüksek oldugu gösterildi. Arastirmacilar, ilk kalp krizinden sonra kadinlarda ölüm riskinin erkeklere göre %70 daha fazla olmasinin, hastaligin daha agir seyretmesinden ve kalp kriziyle iliskili komplikasyonlardan kaynaklanabilecegini saptadilar. Kadinlarla erkekler arasindaki bu fark, kadinlardaki diger risk etmenlerinden ve yastan bagimsizdi.
Ayrica erkeklere göre kadinlarda kalp hastaligini saptama olasiligi daha düsüktü.
KALP HASTALIGINA ILISKIN RISK ETMENLERI:
Sigara içme Yüksek kan basinci Yüksek kolesterol Diyabet Kalp hastaligina iliskin aile öyküsü Obesite Hareketsizlik
MENOPOZUN ROLÜ:
Kadinlarda kalp krizi riski menopoz dönemi yaklastikça artar ve bu artis yas ilerledikçe devam eder. Çalismalarda, menopoz sonrasi dönemdeki kadinlarda kandaki lipid ve kolesterol düzeylerinin daha yüksek oldugu (kalp hastaligina iliskin risk etmenleri) saptanmistir. Arastirmacilar, kadinlarin vücutlarinda meydana gelen degismelerin, yaslanma, kilo alma ve düsük östrojen hormonu düzeylerini de içeren, menopoza bagli etkilerden kaynaklanabilecegini düsünüyorlar.
KALP HASTALIGINDAN NASIL KORUNURSUNUZ?
Sigara içmeyin.
Düzenli egzersiz yapin ve saglikli vücut agirligini koruyun.
Düsük doymus yag içeren ve meyve, sebze, tahil ve lifli besin agirlikli bir diyet uygulayin.
Kolesterol düzeylerini ve kan basincini yükseltebilecek kadar fazla alkol kullanmaktan kaçinin.
Yüksek kan basinci ve diyabet için tedavi uygulayin.
Menopozdan sonra hormon yerine koyma tedavisi için doktorunuzla görüsün.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst