JAVA / JRE ve SDK

hortLak c ε ή κ
JRE (Java Runtime Engine - Java Çalışma Zamanı Motoru)

Bir makinede Java'yla yapılmış bir programın çalışması için orada mutlaka Java interpreter'ı olması gereklidir. Applet'ler browser içindeki Java'yla çalışırlar. Java kodlarını çalıştıran sisteme JRE (Java Runtime Engine- Java Çalışma Zamanı Motoru) denir. Java'da yapılmış bir program herhangi bir makineye kurulurken (eğer yoksa) öncelikle JRE kurulmalıdır. Ancak bu işlem bir makine için sadece bir kere yapıldığından, üzerinde JRE kurulmuş bir makineye herhangi bir program yüklenirken tekrar JRE kurulmasına gerek yoktur. JRE bazı işletim sistemlerinde kendiliğinden kurulu olup, bazılarında da tercihe bağlı olarak kurulabilmektedir.

Elbette yazılan program, Java'nın o makinede kurulu sürümünden daha ileri bir sürümü gerekli kılıyorsa JRE'nin upgrade edilmesi gerekir. Java'da yeni bir sürüm yüklenince eski sürümle çalışan programlar çalışmaya devam eder. Bütün Java sürümleri 'geriyle uyumlu' (backward compatible)'dırlar. Yıllar önce yapılmış Java'nın ilk sürümüne göre çalışan uygulamalar, son sürümle de çalışmaktadır.

Java Plug-in

JRE kurulduğu zaman aynı zamanda browser'lar için bir plug-in olarak çalışır. Herhangi bir HTML sayfasında applet'le karşılaşıldığında artık browser'ın kendi Java'sı değil bu plug-in devreye girer. Bu applet'in Java'nın son sürümlerindeki özellikler içermesi durumunda zaten zorunludur. Internet Explorer'ın en son sürümü bile örneğin Java'nın 1.1 versiyonunu içermektedir. Oysa şu anda Java'nın son sürümü 1.4'dür. Netscape Navigator ve Opera gibi browser'lar da kurulurken Java plug-in'ini tercihe bağlı olarak yüklemektedirler. JRE 10 MB'a yakın olduğu için bir kullanıcının Java plugin'ini (JRE'yi) indirmesi bağlantı hızına göre değişmekle birlikte dakikalar mertebesinde süren bir işlem olabilmektedir. Ancak kurulumu 1 dakikadan daha az sürmektedir. Intranet gibi şirket için network ortamlarında her hangi bir makineye konan JRE, saniyeler mertebesinde çok kısa sürede client makineye kurulabilmektedir.

SDK (Software Development Kit - Yazılım Geliştirme Kiti)

Java'da yazılmış programların çalışması için JRE gerekmektedir. Ancak JRE program geliştirmek için kullanılamaz. JRE sadece Java programlarını çalıştırmak için gerekli araçları içerdiğinden derleyici içermez. Bir programı çalıştırmak isteyen bir kulanıcının zaten bir program yapıp derlemesi gibi bir gereksinmesi yoktur. O yüzden program yapmak isteyenlerin Java SDK (Software Development Kit - Yazılım Geliştirme Kiti)'ni kurmaları gerekmektedir. SDK JRE'yi de içermektedir. Programcının derlediği programı elbette çalıştırması da gerekir. SDK belli bir klasöre kurulur ve hemen hemen bütün araçlar bu klasörün altındadır. Bu yüzden bir makineden diğerine kopyalandığında bile çalışabilir. Sistemde çok fazla değişiklik yapmadığından sistemin bütününü veya başka programları olumsuz yönde etkileyecek hiç bir işlem yapmaz. O yüzden de kurulumu riskli değildir. Ayrıca sisteme çok fazla bağlı olmadığından, sistemdeki değişikliklerden etkilenmez.

Java'yı derlemek ve çalışırmak için standart tek bir editör (IDE, RAD) yoktur. SDK sadece derleme ve çalıştırmak için kullanılır. Java kodu yazmak için sadece bir metin düzenleyici yeterlidir. Ancak daha hızlı kod yazabilmek için çeşitli şirketlerin Java geliştirme ortamları vardır. Bunlarla çalışmak daha kolay olmasına karşın burada herbirinin ayrı ayrı incelenmesi mümkün değildir. SDK'yla çalışmak zor olsa da diğer bütün editörle yapılabilen her tür işlem SDK'yla da yapılabilir. Yani SDK 'eksik' değildir. Sadece kullanım kolaylığı sağlayan araçlar içermez. Buna karşın bedavadır ve diskte çok az yer kaplar. Ayrıca editörler her zaman en yeni Java versiyonunu içermezler. SDK'ile çalışmaya alışanlar Java'nın son versiyou çıktığı anda hatta daha test aşamasındayken bile onunla çalışmaya başlayabilirler. Belli şirketlerin çıkardığı editörlerin en son sürümü yakalamaları bir süre sonra olabilmektedir.
 
Üst