İstiklal Marşının Kabulü

Ömer
Yönetici
İstiklal Marşının Kabulü

Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin milli marşı. Sözleri Mehmet Akif Ersoy'a, bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. 12 Mart 1921'de TBMM tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin, Milli Marşı olarak kabul edilmiştir.

Türkiye'de ilk defa bir milli marş yazılması teşebbüsü, İstiklal Harbi'nin en heyecanlı günlerinde 1920'de Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından yapıldı. Maarif Vekili Dr. Rıza Nur'u ziyaret eden İsmet İnönü, milli heyecanı koruyacak, milli azim ve imanı besleyecek, zinde tutacak, toplumu bir araya getirecek, ortak duyguları canlandıracak, insanları heyecanlandıracak, gönülleri coşturacak bir marşın yazılmasını ordu adına teklif etti. Yarışmaya 724 şiir katıldı. Bir kurul bu şiirleri titizlikle inceleyip 6 tanesini ayırdıysa da aralarından hiçbirini seçmedi. O zaman Burdur Milletvekili olan Mehmet Akif'in para ödülünden rahatsızlık duyduğu için yarışmaya katılmadığı öğrenildi. Para ödülü kalktığında Mehmet Akif yazdığı şiiri imzasız olarak Milli Eğitim Bakanlığının seçici kuruluna sundu. Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi, daha önce seçilen 6 şiirle birlikte yeni şiiri ordu komutanlarına gönderdi. Onlardan, şiirlerin askerlere okunmasını, asker üzerinde tesiri en fazla olan eserin tespit edilip, beğenilenleri sıralamalarını istedi. Komutanlar, kısa sürede sonucu bildirdiler: Hepsi de Mehmet Akif'in şiirini birinci sıraya almıştı. Bundan sonraki iş, İstiklal Marşı'nın TBMM'ne getirip kabul ettirmekti. Marş, önce Meclis'in 1 Mart 1921 günü yaptığı ikinci oturumunda ele alındı. Başkan Mustafa Kemal'in söz vermesi üzerine Hamdullah Suphi kürsüye gelerek, sık sık alkışlarla kesilen şiiri okudu ve son seçimin Meclis'e ait olduğunu söyledi. O gün oylama yapılmadı. Şiirle ilgili konuşmalar ve oylama, Meclis'in 12 Mart 1921 günü öğleden sonraki oturumunda yapıldı. Bazı milletvekilleri, bir komisyon kurularak şiirin yeniden incelenmesini, bazıları da hemen görülüp karara bağlanmasını istediler. Uzunca tartışmalardan sonra, şiirin kabulü için verilen 6 önerge benimsenip oya sunulması kararlaştırıldı ve oy birliği ile İstiklal Marşı kabul edildi. Marş teklif üzerine en son ayakta dinlendi. Kahraman orduya ithaf edilen marş, İstiklal Marşı olarak kabul edildi.

Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı. 1924 yılında Ankara'da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini kabul etti. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da, 1930'da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı orkestrası şefi Osman Zeki Üngör'ün 1922'de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe kondu. Marşın armonileşmesini Edgar Manas, bando düzenlemesini İhsan Servet Künçer yaptı. Şiir 9 dörtlük ve 1 beşlikten oluşur. İlk iki dörtlük İstiklal Marşı'nın güftesi olarak söylenir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
52B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
51B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
Üst