İsrail Türkiye'den özür diledi

Ömer
Yönetici
İsrail Türkiye'den özür diledi

Gazze'ye giden Mavi Marmara gemisine İsrail müdahale etmiş, bu olayda dokuz kişi İsrail askerleri tarafından şehit edilmişti. Bu olaylar sonrasında iki devlet arasındaki ipler kopmuş ve Türkiye ilişkilerin düzelmesi için özür ve taleplerde bulunmuştu. İsrail Başbakanı Türkiye'nin tüm taleplerini karşılayacağını telefonla başbakan Erdoğan'a iletti ve Türkiye'den özür diledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bürosundan yapılan açıklamada, İsrail'in Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür dilediği bildirildi.

Açıklamada, Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bugün görüştüğü belirtildi ve liderlerin, ''büyükelçilerin yeniden atanması, Türkiye'de İsrail askerlerine karşı açılan davaların iptal edilmesi gibi iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda uzlaştığı'' ifadelerine yer verildi.

Tazminat sözü

Netanyahu'nun, Mavi Marmara saldırısından ötürü duyduğu pişmanlığı dile getirdiğinin belirtildiği açıklamada, İsrail Başbakanı'nın ''trajik sonuçların'' kasti olmadığını, İsrail'in yaptığı soruşturmaya göre saldırıda ''operasyonel hatalar'' olduğunu söylediği kaydedildi.

Açıklamada, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun saldırıda hayatını kaybedenler nedeniyle İsrail'in ''pişmanlığını ifade ettiği'' ve tazminat ödeme sözü verdiği de belirtildi.

Netanyahu açıklamada, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak can kayıplarına yol açmış olabilecek her türlü hatadan dolayı Türk halkından özür diledi.

Gazze'ye yönelik sınırlamalar

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze dahil Filistin topraklarındaki sivillerin hareketine ilişkin bazı sınırlamaların zaten kaldırıldığını ifade ederek, sükunet korundukça bu durumun devam edeceğini kaydetti.

Teknik çalışmalar haftaya yapılacak

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi konusunda gelinen süreci AA muhabirine değerlendirdi.

Palmor, şunları söyledi:
"Dini Şabat tatili olması nedeniyle normalde tahmin edersiniz konuşamam ancak şu anda acil bir durum sözkonusu, o nedenle ajansınıza açıklama yapıyorum. Öncelikle bu konu Obama ziyareti sırasında çözüldü. Obama'yaİsrail olarak da Türkiye olarak da çok şey borçluyuz. Süreci o taşıdı. Başbakanların açıklamaları özür ve tazminatta anlaşılması sonrası sürecin bundan sonrasına diplomatlar dahil olarak önümüzdeki hafta hemen teknik çalışmalar yapılacak. İsrail'de bir haftalık dini tatil başlamasına rağmen süreç durmayacak, işleyecek. Henüz bizim diplomatlarımız mı Ankara'ya gider, yoksa başka bir yerde mi görüşülür Ankara ile görüşüp karar verilir. Görüşmeler sonrasında tazminat konusu sonuçlanacak."

Obama da görüşmeye dahil oldu

Amerikan yönetiminden üst düzey yetkililerin verdiği bilgiye göre, Erdoğan-Netanyahu görüşmesi, Obama'nın İsrail'den ayrılışından hemen önce havaalanında düzenlendi ve yaklaşık yarım saat sürdü.

Yetkili, görüşmeye bir ara Obama'nın da dahil olduğu bilgisini verdi.

Yetkili, bu gelişmeyi, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi doğrultusunda ''ilk adım'' olarak niteledi.

Obama: "Telefon görüşmesinin zamanlaması iyiydi"

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail'in Türkiye'den özür dilediği, Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinin zamanlamasının iyi olduğunu söyledi.

Obama, Ürdün'ün başkenti Amman'da Kral Abdullah ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, uzun zamandır Türkiye ile İsrail arasındaki iyi ilişkilerin yeniden tesis edilmesi, böylece iki ülkenin ortak çıkarlarının peşine düşebilmesinin önemli olduğunu hissettiğini söyledi.

ABD Başkanı, Türkiye ve İsrail'in, bölgesel güvenlik ve diğer meseleler üzerinde birlikte çalışabilmek için her konuda hemfikir olmak zorunda olmadıklarını da kaydetti.

NATO ve AB memnun

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bölgesel diyalog ve istikrarı ve uluslararası işbirliğini ileriye götürecek bu önemli adımı memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann da "Bu olumlu adımla ilgili haberlerden çok memnun olduk. Türkiye ve İsrail AB'nin önemli ortaklarıdır ve ilişkilerinin iyileşmesi Ortadoğu'da barış ve güvenlik görmek isteyen herkesin çıkarınadır" diye konuştu.

TRT Haber'in canlı yayınında soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin ilişkilerin normalleşmesi için İsrail'den talepleri konusunda üç yıl süren çetin müzakereler yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin bir politika belirlediğinde bunu mutlaka takip ettiğine ve neticesini aldığına işaret eden Davutoğlu, Mavi Marmara saldırısı sonrasında zikredilen temel taleplerin an itibarıyla gerçekleşmiş olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda değişik kanallardan kendilerine mesajlar iletildiğine değinerek, son dönemde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bu konuda defalarca görüştüğünü bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail ziyareti başladıktan sonra format üzerinde müzakereler yürütüldüğünü belirten Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hollanda'daki temasları sırasında bu formatta mutabakatın sağlanmış ancak müzakerelerin devam etmekte olduğunu ifade etti.

Müzakerelerin her aşamasında Başbakan Erdoğan ile her kelimeyi incelediklerini dile getiren Davutoğlu, öğle saatlerinde tablonun netleştiğini ve saat 15.30'da telefon görüşmesinin yapılabileceğini karşı tarafa bildirdiklerini aktardı.

Davutoğlu, bu konuda araya giren muhataplarına Mavi Marmara meselesinin sadece kendileri değil bundan sonraki bütün Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri için milli mesele olduğunu ilettiğine dikkati çekerek, ''İlk defa barış döneminde, bizimle savaş halinde olmayan bir ülkenin düzenli ordusu bizim vatandaşlarımızı öldürdü. Bunun karşılığı var ve bu bir asır sürse biz bu konudaki tutumumuzu değiştirmeyiz. Nihayet aklıselim galip geldi, hukuk ne gerektiriyorsa, bu anlamda hem evrensel hukuk anlamında hem de uluslararası hukuk anlamında gereği yapıldı ve bu aşamaya geldik'' diye konuştu.

''Türkiye blöf yapmadı''

Bakan Davutoğlu, bu konuda sert bir dil kullandığına dair tenkit alan ancak ilkeli bir tutum sergileyen Türkiye'nin blöf yapmadığını ve haklı olduğu bir konuda neticeye ulaşmak için doğru talebini öne sürdüğünü söyledi.
Bu gelişmenin İsrail'in uluslararası ilişkilerde normalleşmesi bakımından da önem taşıdığını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin hiçbir zaman antisemitik bir tutum içinde olmadığını ifade etti.

Obama, Netanyahu ve Erdoğan üçlü görüşme yaptı

Başbakan Erdoğan'ın görüşme öncesinde El Fetih, Hamas, Mısır ve Katar liderleriyle ön görüşme yaptığını bildiren Davutoğlu, daha sonra Obama, Binyamin Netanyahu ve Erdoğan'ın mikrofon açık şekilde üçlü bir görüşme yaptığını ve görüşmenin 20-30 dakika sürdüğünü belirtti.

''Üzerinde mutabık kalınan açıklamalar''

Davutoğlu, İsrail ile Türkiye tarafının açıklamalarının, üzerinde mutabık kalınan açıklamalar olduğuna işaret ederek, ''Özür olmasaydı bu mesele bir asır da sürse kapanmazdı'' dedi.
Davutoğlu, İsrail'in baştan beri tazminata itirazının olmadığına, özür konusunda direnç gösterdiğine değinerek, tazminat konusunda uluslararası normlara göre görüşmeler yapılacağını aktardı.
ABD Başkanı Obama'nın taahhütlere şahit olmasının, sürecin işlemesi bakımından önem taşıdığına dikkati çeken Davutoğlu, ''Neticede bizim taleplerimiz karşılandı'' dedi.

Bağış: Bu, diklenmeden dik duruşun en güzel örneğidir

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da ''Bu, diklenmeden dik duruşun en güzel örneğidir. Türkiye'nin 3 şartı vardı. Bugün o 3 şartın yerine geldiğine dair açıklamalar yapıldı. Çok şükür Türkiye emin adımlarla ilerliyor. Birileri hala 'Türkiye doğuya mı, batıya mı, kuzeye mi, güneye mi kayıyor?' diye tartışadursun, Türkiye'nin bir yere kaydığı yok, her daim yükseliyor, doğru yolda ilerliyor'' diye konuştu.

Özür ABD basınında geniş yankı buldu

CNN televizyonu, gelişmeyi son dakika olarak duyururken, İsrail'in özrü, birçok gazetenin internet sitesinde de manşet haberler arasında yer aldı.

CNN'in haberinde, Erdoğan-Netanyahu telefon görüşmesinin, Netanyahu'nun, İsrail'den ayrılışının hemen öncesinde ABD Başkanı Barack Obama ile Ben Gurion Uluslararası havaalanında yaptığı görüşme sırasında düzenlendiği belirtildi.

Washington Post gazetesi de, gelişmeyi internet sitesinin ilk sırasına yerleştirdi. Gazete, Obama'nın, Erdoğan ile Netanyahu arasındaki telefon görüşmesini organize ederek, İsrail'den, ''yıllardır barıştırmaya çalıştığı iki bölgesel gücü bir araya getirdikten'' sonra ayrıldığını yazdı.

Los Angeles Times gazetesinin haberinde de, Netanyahu'nun, Obama'nın yanında Türkiye'den özür dilemesinin, iki eski müttefik arasında diplomatik ilişkilerin tekrar normale dönmesinin yolunu açtığı kaydedildi.

USA Today de, konuyla ilgili haberinde, İsrail Başbakanı'nın, Obama'nın çağrısı üzerine Türkiye'den özür dilediğine işaret edilerek, görüşmeyi Obama'nın ayarladığına ve görüşme yapılırken de Netanyahu'nun yanında olduğuna değinildi.

Alman medyası: "Obama beklenmedik bir iş yaptı"

İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi Alman medyasında da geniş yer aldı.
Die Welt gazetesi haberi, internet sitesinde, ''Netanyahu Mavi Marmara’da ölenler için özür diledi'' şeklinde duyurdu. Haberde, İsrail Başbakanı'nın Gazze'ye giden yardım filosuna yapılan baskın sırasında 9 Türk aktivistin öldürülmesinden dolayı Türkiye’den özür dilediğine dikkati çekildi ve telefon görüşmesini ABD Başkanı Barack Obama'nın organize ettiği belirtildi.
 
Ömer
Yönetici
Başbakanlık, Mavi Marmara baskını nedeniyle İsrail Başbakanı Netanyahu'nun İsrail adına Türk halkından özür dilediğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da söz konusu özrü Türk halkı adına kabul ettiğini bildirdi.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Erdoğan'ın bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda konuştuğu kaydedildi. Açıklamada; Başbakan Erdoğan'ın Netanyahu'ya, Türk ve Yahudi halkları arasındaki ortak tarihe dayanan ve yüzyıllardır süregelen güçlü dostluk bağlarına, işbirliğine değer verdiğini söylediği belirtilerek, bölgenin barış ve istikrarı için hayati stratejik öneme sahip olarak gördüğü ilişkilerin son dönemde bozulmuş olmasının üzüntü verici olduğunu ifade ettiği kaydedildi. Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin, İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli vizyon temelinde adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunmasına yönelik uluslararası ve bölgesel tüm çabalara desteğini yinelediği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sayın Netanyahu, İsrail tarafından hadiseyle ilgili olarak yürütülen ve bir dizi operasyonel hatanın yapıldığına işaret eden soruşturma ışığında, can kaybına veya yaralanmaya yol açan her türlü hatadan dolayı İsrail adına Türk halkından özür dilemiş; Sayın Başbakanımız da söz konusu özrü Türk halkı adına kabul etmiştir.

İki başbakan, tazminat/ademi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda da mutabık kalmıştır. Sayın Netanyahu ayrıca, İsrail'in, sivil halkın kullanacağı malların Gazze dahil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibariyle kaldırdığını ve sükunet devam ettiği müddetçe bu durumun da devam edeceğini ifade etmiştir. İki lider, Filistin topraklarındaki insani durumun iyileştirilmesi için birlikte çalışmak konusunda mutabık kalmıştır."

NETANYAHU'NUN BÜROSU DA AÇIKLAMA YAPTI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bürosundan yapılan açıklamada, İsrail'in Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür dilediği bildirildi.

Açıklamada, Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bugün görüştüğü belirtildi ve liderlerin, ''büyükelçilerin yeniden atanması, Türkiye'de İsrail askerlerine karşı açılan davaların iptal edilmesi gibi iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda uzlaştığı'' ifadelerine yer verildi.

Netanyahu'nun, Mavi Marmara saldırısından ötürü duyduğu pişmanlığı dile getirdiğinin belirtildiği açıklamada, İsrail Başbakanı'nın ''trajik sonuçların'' kasti olmadığını, İsrail'in yaptığı soruşturmaya göre saldırıda ''operasyonel hatalar'' olduğunu söylediği kaydedildi.

Açıklamada, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun saldırıda hayatını kaybedenler nedeniyle İsrail'in ''pişmanlığını ifade ettiği'' ve tazminat ödeme sözü verdiği de belirtildi.

Netanyahu açıklamada, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak can kayıplarına yol açmış olabilecek her türlü hatadan dolayı Türk halkından özür diledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze dahil Filistin topraklarındaki sivillerin hareketine ilişkin bazı sınırlamaların zaten kaldırıldığını ifade ederek, sükunet korundukça bu durumun devam edeceğini kaydetti.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst