Ispanak Böreği

Hamur İşleri bölümünde yer alan bu konu RayOfHope tarafından paylaşıldı.

  1. RayOfHope

    RayOfHope Üye

    Ispanak Böreği Yemek Tarifi - Ispanak Böreği Nasıl Yapılır?
    Mini firin tepsi boyutuna göre

    Yarım kilo taze ıspanak (ya da 300 gr donmuş ıspanak)
    1 kaşık zeytinyağı
    1 küçük kuru soğan
    3 sap yeşil soğan, 1 diş sarımsak
    1 ¾ bardak peynir (1 bardak lor + ½ bardak beyaz + ¼ bardak kaşar/parmesan/keş)
    ¼ bardak maydanoz, kıyılmış
    4 yumurta
    ½ çay kaşığı muskat rendesi
    Tuz, karabiber

    2 tane yufka
    4-5 kaşık zeytinyağı (yufkaların arasını yağlamak için)

    1. Ispanakları güzelce ayıklayıp yıka. Uygun büyüklükte bir tencereye bütün halde koyup ağzını kapat ve kısık ateşte, sönene kadar pişir (10 dk). (Donmuş ıspanak kullanıyor iseniz işlemlere bu aşamadan başlayın) Süzgece al. Soğuyunca fazla suyunu elinle sık ve doğra.
    2. Kuru soğanı yemeklik doğra. Tavada 1 kaşık zeytinyağında kavur. Sarımsak ve doğranmış ıspanakları ekle. Bir iki çevir. Tuzunu ve karabiberini ekle. Altını kapat.
    3. Büyük bir kaba kavrulmuş ıspanakları koy. Üzerine diğer malzemeleri ekle (yumurta, maydanoz, peynirler, muskat rendesi). İyice karıştır.
    4. Fırın tepsisine (mini fırın tepsisini kullanıyorum) yağlı kağıdı ser ve tabanını zeytinyağı ile yağla. 1 tane yufkayı kenarları tepsiden taşacak şekilde ser.
    Diğer yufkayı elinle 2’ye böl. Tepsideki yufkaya az yağ gezdir. Yarım yufkayı ser.
    5. Ispanaklı iç harcın hepsini yufkaların üzerine yay. Kalan yarım yufkayı üzerine kapat.
    6. Kenardan taşan yufka kenarlarını da yine kat aralarına az yağ sürerek tüm malzemenin üzerine kapat. Yufkanın üzerini de yağla.
    7. 180 derece ısıtılmış fırında, 30-35 dakika kızarana kadar pişir.
    8. Ilınınca tepsiden çıkar ve kare şeklinde keserek servis yap.

    Çok Önemli Not: Peynir kombinasyonlarını dolabınızdaki peynirlere göre değiştirebilirsiniz. Yalnız tuzu, peynirlerinizin tuzluluk oranına göre ayarlamayı unutmayın. Ben kahvaltı peynirlerinin tabakta kalan ve artık kahvaltıda yenmez halde olanlarını hemen rendeleyip bir buzluk poşetinin içinde buzluğa kaldırıyorum. Kalan peynirleri, karışık olarak torbanın üzerine eklemeye devam ediyorum. Elimde her zaman karışık bir peynir rendesi hazır halde bulunuyor. Börek ve fırın yemeklerinde hemen çıkarıyorum buzluktan, alıyorum ne kadar kullanacaksam. Çok pratik oluyor, tavsiye ederim.
     
    Son düzenleme moderatör tarafından: 2 Şubat 2010