IMF dünya büyüme rakamını yükseltti

_MeçHuL_ [..вιя NΣFΣS нυzυя..]
IMF dünya büyüme rakamını yükseltti

IMF Dünya Ekonomik Görünüm ve Küresel Finansal İstikrar Raporu güncellemelerini yayımladıIMF 2010 için küresel büyüme tahminini yüzde 3.9’a yükseltti. Ekim ayında bu yıl için büyüme tahmini yüzde 3.1 olarak açıklanmıştı. IMF yükselen ekonomiler için “Her yükselen ekonomi aynı hızla kurtulmayacak, toparlanma tam olarak oturmamış durumda iken ülkeler teşvik önlemlerini devam ettirmeli,
IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu ile Küresel Finansal İstikrar Raporu güncellemelerini yayımladı. Konuya ilişkin yazılı açıklamada dünya ekonomisinin iyileşme gösterdiği ancak gelişmiş ekonomilerin bunun gerisinde kaldığı belirtildi. Durgunluktan küresel toparlanmaya geçişin yükselen piyasalar öncülüğünde gerçekleştiği belirtilen güncellemede “Toparlanma tam olarak oturmamış durumda iken ülkeler teşvik önlemlerini devam ettirmeli” denildi.
IMF, WEO güncellemesinde kriz dolayısıyla iki yıldan bu yana hırpalanan küresel ekonominin beklenenden hızlı toparlandığını belirtirken, negatif rakamlardan geri dönen büyümenin bu yıl dünyada yüzde 3.9’a, 2011’de ise yüzde 4.3 olarak gerçekleşeceği tahmininde bulundu. Güncellemede, “Toparlanma, görece zinde kalan Asya’daki yükselen piyasaları önderliğinde değişik hızlarla ilerliyor, fakat gelişmiş ekonomiler durgun ve hala hükümetlerin teşvik önlemlerine bağlı kalmayı sürdürüyor” denildi.
IMF Başekonomisti Olivier Blanchard güncellemeyle ilgili açıklamasında “Şu an için toparlanma, ekonomi politikası karar ve eylemlerine dayanıyor. Soru özel talebin ne zaman geleceği ve konuyu devralacağı. Şu anda iyi, fakat yıl boyunca büyük bir sorun olacak” dedi.
Açıklamada IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın kriz karşıtı önlemlerin çok erken çekilmesi durumunda durgunluğa geri dönme riskiyle karşılaşılacağı uyarısına değinildi.
Güncellemede gelişmiş ekonomilerde toplam stokların yeniden oluşturulmaya başlaması ve ABD’de tüketimin beklenmedik şekilde güçlenmesinin güvenin yeniden kazanılmasına katkıda bulunacağı beklentisi ortaya konuldu. Enflasyonun kontrol altında kalması tahmininde bulunulurken, “Ancak yüksek işsizlik oranları, yükselen kamu borcu ve kimi ülkelerde zayıf hane halkı bilançoları toparlanmanın geleceğine ilişkin zorluklar ortaya koyuyor” denildi.
Güncellemede ülkeler bazında değişik adımlarla ilerleyen toparlanmanın, ekonomiyi desteklemek ve krize karşı mücadele etmek için alınan önlemlerden çıkmakta da farklı uygulamalar gerektirdiği belirtildi ve şöyle denildi:
“Toparlanmanın hala kırılgan doğasına bağlı olarak, yakın vadede mali politikaların ekonomik aktiviteyi destekler kalmasına gereksinim var ve 2010 için planlanan mali teşvikler tümüyle yerine getirilmeli. Bununla birlikte mali sürdürülebilirliğe ilişkin artan endişeler karşısında ülkeler çıkış stratejilerinin tasarlanmasında da ilerleme kaydetmelidir.”
-FİNANSAL SEKTÖRÜN ONARIMI-
Gelişmiş ve krizden en fazla etkilenen yükselen ekonomilerdeki finansal sektör onarımının devam etmesine yönelik baskının yaşamsal bir şekilde devam ettiği, bu durumda bankaların zehirli varlıkları ve yeniden yapılanma sorunlarıyla başa çıkmak için hala politikalara gereksinim bulunduğu belirtildi. Ekonomik koşullar iyileşirken, finansal sektöre destek önlemlerinden aşama aşama çıkışın, önlemleri daha az çekici hale getiren girişimlerce kolaylaştırılabileceği belirtilen güncellemede şöyle denildi:
“-Ekonomi politikalarını yapanların aynı zamanda gelecekteki istikrarsızlık risklerini azaltma hedefiyle finansal sektör reformlarına doğru cesaretle yönelmeleri ve gelecekte finansal krizlerin nasıl potansiyel bozulmalar doğurabileceğini düşünmeleri, bunu yaparken aynı zamanda sektörü daha etkin ve dirençli hale getirmeleri gerekmektedir.
-Kimi yükselen piyasa ekonomileri sermaye akışlarının kabarmasını yönetmeye yönelik politikalar tasarlamak zorunda kalacaktır. Makro öngörüde bulunan politikalardan, risklerde birikmeyi sınırlamak suretiyle, erken aşamada oluşacak potansiyel köpüklerle mücadele etmede yararlanılabilir.”
-RİSK İŞTAHI GERİ DÖNÜYOR-
Tahminlerdeki güncellemenin yanı sıra Küresel Mali İstikrar Raporu (GFSR)’ndaki küresel mali koşullara ilişkin yeni değerlendirme de yapıldı. Buna göre mali piyasalar geçen Mart ayındaki en düşük konumundan, iyileşen ekonomik koşullar ve hükümetler tarafından uygulanan geniş çaplı ekonomi politikaları nedeniyle iyileşmeye doğru geri sekti.
IMF Para ve Sermaye Piyasaları Bölümü Başkanı Jose Vinals bu konuya ilişkin açıklamasında “Son satışlara karşın risk iştahı geri döndü, hisse senedi piyasaları iyileşti ve sermaye piyasaları yeniden açıldı” dedi.
IMF GFSR güncellemesinde, ekonomi politikasını yapanların, ekonomilerini ve finansal piyasalarını çöküşten korumak için benzeri görülmemiş mali, parasal ve finansal önlemleri geri sarma arayışı içindeyken hala sıra dışı zorluklarla karşılaştıkları vurgulandı.

 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Misafir
M
Üst