ikbebet haşlanmış içli köfte tarifi

mahir Harbi Aktif Üye
ikbebet tarifi, haşlanmış içli köfte nasıl yapılır
ikbebet.jpg
Malzemeler

İç Malzemeleri:
  • 500 gr az yağlı dana kıyma
  • 3-4 tane orta boy soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz
  • Yarım su bardağı ceviz

Dış Malzemeleri:
  • 500 gr. köftelik (ince) bulgur
  • 500 gr. irmik
  • Tuz
  • Kişniş

ikbebet yapılışı

Önce iç malzemesini hazırlayın. Bir tencereye 2-3 kaşık zeytinyağı koyup kıymayı kavurmaya başlayın. Kıyma suyunu salıp çekince rendelenmiş soğanları kıymanın üzerine ekleyip kavurmaya devam edin.
Soğanlar yumuşayıp kıyma iyice kavrulduktan sonra cevizi, tuz, karabiber ,pul biberi ekleyin. İnce kıyılmış maydanozu da üzerine ekleyip tencereyi ocaktan alın. İç malzemesini bir tabağa aktararak soğumaya bırakın.
İkbebetin dışını hazırlamak için geniş bir tepsinin içine bulguru, irmiği, tuzu ve toz halindeki kişnişi(tane kişnişi demir havanda toz haline getirebilirsiniz) koyup su ile yaklaşık 10 dakika yoğurun.
Ardından 1 saat dinlendirin.1 saat sonra tekrar yoğurmaya başlayın ve bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurun.Yoğururken bulgurun yumuşamasına ve şekil almasına yetecek miktarda su ekleyin.
Bulgurun çok sert olmaması , elinize de yapışmaması gerekir.Bulgur uygun kıvama geldikten sonra cevizden biraz büyük parçalara ayırın. Bir parçayı hafif kapalı vaziyetteki sol avucunuza alın, tuzlu suyla ıslattığınız sağ elinizle de önce bulgura yuvarlak şekil verin, ardından sağ el işaret ve orta parmağınızla iç malzemesini koyacak kadar yer açın.
Bulgurlu dış malzemenin içine kıymalı iç malzemesini koyun ve sağ elinizi tuzlu suyla ıslatarak iç malzemesi ortasında kalacak şekilde köfteyi kapatın ve yassı şekil verin. Tüm parçalara aynı işlemi uygulayın .
Derin bir tencereye su koyup kaynatın ve tuz ekleyin. Kaynayan tuzlu suda köfteleri haşlayın. Köfteler suyun yüzeyine çıkınca pişmiş demektir, kevgir yardımıyla alıp makarna süzgecine koyun ve sıcak olarak servis yapın.

Püf noktaları

- Kıymalı iç malzemesinin soğuk olmasına dikkat edin. Sıcak olursa köfteniz şekil almaz ve açılır.
- Bulgura köfte şekli verirken elinizi tuzlu suyla ıslatmayı unutmayın.
- Şekil verme aşamasında bulgur sertleşirse istenen kıvama gelmesi için biraz su ekleyerek 1-2 dakika yoğurduktan sonra şekil vermeye devam edin
- Haşlama suyunun tuzlu olması köftelerin pişerken açılmasını önler.
- Haşlarken köftelerin hepsini birden suya atmayın tencerenin büyüklüğüne göre her seferinde 7-8 adet kadar köfteyi haşlayın.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Üst