Hiperaktif çocuklar için program

sevdaL Sustuklarım Büyür İçimde
Hiperaktif çocuklar için program


NASA'nın uçuş simülasyon eğitimlerinde kullanılan, 'Bilgisayarlı Dikkat Geliştirme Programı' Denizli'de tanıtıldı.




Dikkat ve Disleksi Gelişim Değerlendirme Danışmanlığı Merkezi sahibi, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Şen Kösem, Denizli Gazeteciler Cemiyetindeki Basın Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, NASA tarafından geliştirilen, son yıllarda dikkat ve davranış sorunları, hiperaktivite ve öğrenme güçlüğü, sınav başarısızlığı yaşayan çocuklar, genç ve erişkinlerde kullanılan program hakkında bilgi verdi.

Merkezde bu sorunları yaşayan çocuk, genç ve erişkinlere hizmet verdiklerini belirten Kösem, merkeze başvuran bireylere öncelikle sorunlarının nedenlerini saptamak üzere dikkat ve zeka testleri uygulandığını söyledi.

Bireyin ihtiyacı olan terapi ve psiko-eğitim programlarının oluşturulduğunu ifade eden Kösem, şöyle konuştu:

"Merkezimizde uygulanan terapi programlarından biri de Bilgisayarlı Dikkat Geliştirme Programı'dır. Bu program NASA tarafından astronot ve pilotlarının uçuş simülasyon eğitimleri için geliştirilmiştir. Dikkat geliştirici bu program Amerika'da lisanslı olarak profesyonel kullanıma sunulmuştur."

Bilgisayarlı Dikkat Geliştirme Programı'nın konsantrasyon ve hiperaktivite sorunu yaşayan 6 yaş üstü çocuklar ve yetişkinlerde uygulanabileceğini bildiren Kösem, şunları kaydetti:

"Programda, beynin çalışırken yaydığı elektrik dalgalarını algılayan sensörler yerleştirilen bir kask vardır. Bu kaskla kişi bilgisayar programını kendi zihin gücüyle kullanır. Yani bu programda mouse olarak kişi kendi beynini kullanır. Programı tamamlayan kişinin dikkat toplama ve dikkatini sürdürme becerileri gelişir. Dikkat Geliştirme Programı aynı zamanda kişinin dikkatinin dağılmasına neden olan çok konuşma, aşırı hareketlilik, tırnak yeme, el ayak kıpırdatma, sandalyede düzgün oturamama, çabuk sıkılma gibi davranışların tespit edilip ortadan kaldırılmasını amaçlar."

Programı tamamlayan kişilerin, hangi davranış biçiminin dikkat becerileri üzerine olumsuz etki yaptığını öğrendiğini anlatan Kösem, "Bu kişilerin dikkati sürdürme düzeyleri artar, dikkat ve davranışlarını kontrol etme becerileri gelişir. Böylece sınıfta öğretmeni dinleme, ödevin başında daha uzun süre kalabilme, sorumluluk alabilme, ödev ve görevlerini zamanında tamamlayabilme ve hafıza alanlarında gelişirler" diye konuştu.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Üst