Hard Disk nedir?

Ömer
Yönetici
Hard Disk veya HDD temel bilgisayar parçalarından biridir. Temel işlevi sayısal bilgileri kalıcı şekilde depolamaktır.
hard disk.jpg
Bilgisayarlarda ana bellekte güç kesildiğinde bilgiler kaybolur. Ancak hard diskte böyle bir sorunla karşılaşılmaz; içindeki bilgileri korur ve bu özelliğiyle bilgisayara "hatırlama" yeteneği kazandırır. Hard diske bir kez kaydedilen bir dosyaya bilgisayar defalarca açılıp kapatılsa bile silinmediği sürece ulaşılabilir. Bütün hard disklerin yapısı aynıdır ve şu parçalardan oluşur:

1. Bilgilerin manyetik olarak depolandığı bir veya daha fazla sayıda plaka (platter)

2. Okuma yazma kafaları

3. Plakalarla okuma yazma kafalarının hareketini sağlayan motorlar

4. Diskin kontrolünden sorumlu devreleri üzerinde barındıran kontrol kartı

Plakalar bilgileri saklamak için kullanılır. Alüminyum, cam gibi manyetik duyarlılığı olmayan maddelerden yapılır. Cam alüminyuma göre çok daha avantajlıdır. Çünkü uygun ısı direnci ve daha ince yapıda kullanılabilmektedir, ayrıca cama kırılmasını engelleyecek kadar seramik karıştırılır. Son olarak bu plakaların yüzeyleri manyetik duyarlılığı olan bir filmle kaplanır. Plakaların yüzeyi ise electroplating yöntemiyle kobalttan oluşan bir filmle kaplanır.

Plakalar çok dikkatle korunması gereken parçalardır. Örneğin üzerinde veri depolanan noktalar moleküler boyutta yani çok küçük olduklarından hard diske giren bir toz tanesi bile zarar verebilir. Bunun için hard diskler çok hassas ölçülerde ve mekanlarda, tozsuz ortamlarda üretilir ve üretildikten sonra hemen kapatılır. Ayrıca iç basınçla dış basıncın dengelenmesi için de çok iyi filtrelenmiş bir havalandırma bulunur. Plakaların yerleştirilmesi de oldukça hassastır. Ortalarından geçen bir mil üzerine belirli aralıklarla yerleştirilirler ve bu mil etrafında bir motor tarafından belirli bir hızda sürekli döndürülürler. Böylelikle plakanın üzerinde duran okuma/yazma kafası plakanın yaptığı bu dönme hareketi sayesinde bir iz boyunca işlem yapabilir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Misafir
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
3
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
3
Görüntülenme
2B
Üst