Hamilelik ve Sabah Bulantıları

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Gebelikte Sabah Bulantıları, Hamilelik ve Sabah Bulantıları, Hamilelikte Sabah Bulantısı Yararlıdır
hamilelik.jpg

Hamilelikte sabah bulantıları anne adayını çok hırpalar ve herkes yeni bir yöntem önerir. Kulaktan dolma bir sürü bilgiyle dolup taşarsınız artık.

Ben hamileyken doktorum bana başucumda elma ve grisini bulundurmamı ve yataktan çıkmadan, hiç hareket etmeden önce bunları yememi, sonrasında yataktan çıkmamı önermişti. Mucize gibi işe yaramıştı. Peki bu sabah hastalığı denen şey neydi? Neden olurdu? Diyetisyen Aysen Arıcan bize anlattı.

Hamilelikte görülen bulantılara genel olarak “sabah hastalığı” da denilir. Gebeliğin ilk haftalarında görülen ve kusmaya kadar giden, nedeni belli olmayan ve sonuç olarak da beslenme güçlüğüne neden olan durumdur.

Sabah Hastalığı

Sabah kalkarken baş dönmesi, kısa süreli mide bulantısı en sık görülen belirtileridir. Çoğu zaman bu belirtilere koku hassasiyeti, mide ekşimesi, şişkinlik hissi, bazı besinlerden tiksinme, iştahsızlık gibi belirtiler de eşlik eder. Şiddetli ve inatçı kusmalar söz konusuysa hamile bayanın kaybettiği sıvı ve elektrolitlerin doğru zamanda ve doğru şekilde karşılanması gerekir.

Bulantı, kusma ve baş dönmelerinin hepsi bir araya gelince hamileliğin ilk belirtileri olarak da algılanır. Bu durumda hemen doktorunuza giderek muayene olmayı ihmal etmemelisiniz.

Sabah hastalığı, gebeliğin erken döneminde 4-8. haftalarında sıklıkla görülen bir durumdur. Gebeliğin 16. haftasından sonra genellikle düzelir. Ancak bazı kişilerde gebelik boyunca sürebilir.

İlk gebeliklerde daha fazla görülen sabah hastalığı ikinci ve üçüncü gebeliklerde daha nadir görülmektedir. Mide bulantısı, baş dönmesi, kusmalar, bazı besinlerden tiksinme gibi belirtilen duruma sabah hastalığı adı verilmiştir çünkü bu tip belirtiler genellikle sabahın ilk saatlerinde daha sık görülür.

Gebeliğin erken döneminde sabah hastalığı sonucu bulantı ve kusmaları olan anne adaylarının daha sağlıklı bir gebelik dönemi geçirdikleri ve düşük doğum yapma risklerinin daha az olduğu bilinmektedir. Ayrıca sabah hastalığı görülen gebelerin hormon düzeylerinin gayet iyi olduğu tespit edilmiştir. Buna rağmen tıp bilimi bunun kanıtını henüz ortaya koyamamıştır.

Bu tespitten yola çıkarak şunu belirtebilirim. İnsan vücudu çok sağlam bir savunma sistemine sahip, eğer kişi savunma sistemini bozacak tarzda yaşamıyorsa, vücut dışarıdan gelecek her türlü tehlikeyle başa çıkabilecek sistemler geliştirmiştir.

Çoğul gebelik (ikiz, üçüz) durumu, hazmedemeyeceği kadar çok yemek, çok yağlı besinlerle beslenmek, ev dışında nasıl pişirildiğini bilmediği yemekleri yemek, yeterli beslenmemek, tek besine dayalı beslenmek, hormon düzeninin değişmesi, istenmeyen gebelik sabah bulantılarının diğer nedenleridir.

Bulantı ve kusmanın şiddeti duygusal nedenlerle artar ya da azalır.

Hamilelikte Sabah Bulantısı Yararlıdır
Bütün sıkıntılarına rağmen hamilelikte yaşanan mide bulantısının ve kusmaların aslında faydalı olduğu açıklandı. Hamile kadınları oldukça rahatsız etmesine rağmen sabah rahatsızlığının embriyoyu koruduğu ortaya çıktı.

Uzun zamandır doktorlar hamileliğin ilk evrelerinde yaşanan mide bulantısının ve kusmanın aslında iyiye işaret ettiğini savunuyordu. Bilim adamları sabah rahatsızlığının hamileler için iyi bir şey olup olmadığını araştırıyorlardı. Hamile kadınları sıkıntıya sokmasına rağmen embriyoyu vücuttaki atıklardan koruduğu için doktorlar bu durumun iyi olduğu sonucuna ulaştı.

Uzmanlar kesin sonuca ulaşmak için sabah rahatsızlıkları yaşayan hamile kadınlar üzerinde bir araştırma yaptılar. Eğer sabah rahatsızlıkları gerçekten sağlıklı bir hamileliğe işaretse bunu yaşayan anne adaylarının da çok sağlıklı olması gerekiyordu ancak araştırmaya katılan kadınların üçte birlik kısmında bazı sorunlar yaşanabildiği gözlemlendi.

Sabah bulantıları genellikle uzun süredir duran ve bakteri ve kimyasallar içeren yiyeceklerin tadından ve kokusundan kaynaklanıyor. Ayrıca sigara ve alkol kullanımı da hamile kadınlarda bulantılara ve kusmalara neden olabiliyor. Bu durum da doktorların sabah rahatsızlıklarının sağlıklı bir hamileliğe işaret ettiği konusundaki görüşlerini destekliyor. Böylece anne adayları ve embriyo annenin kusmasıyla zararlı maddelerden kurtulmuş oluyorlar. Sabah bulantıları özellikle hamileliğin ilk 6-18 haftalık dönemlerinde görülüyor.

Bu nedenle uzmanlar her ne kadar anne adayları bu durumdan rahatsız olsa da bulantı ve kusmaların aslında iyi bir şey olduğunu hatırlatıyor ve annelerin bu süreçte sabırlı olmalarını söylüyorlar.
 

Benzer Konular

K
Yanıtlar
0
Görüntülenme
175B
Kayıtsız Üye
K
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
225B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Üst