Hac ile ilgili Hutbeler

MAKSUD Üye
Hac ile ilgili Hutbe - İstanbul Müftülüğü
بسم الله الرحمن الرحيم
قال الله تعالي:وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا
قال رسول الله (صعلم):والحجُّ المَبرُورُ لَيس لهُ جزَاءٌ إلاَّ الجَنَّةَ

HAC
Muhterem Müslümanlar!
Hac, İslâm’ın temel esaslarından biridir. İmkân bulabilen kimsenin hacca gitmesi farzdır. Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle “Allah’ın insanlar üzerindeki bir hakkıdır.”[1]
İbrahim (a.s) Kabe’nin inşasını tamamladığında Allah Teâlâ O’na şöyle emretti. “İnsanlara haccı ilan et. Gerek yaya olarak, gerekse binekler üzerinde uzak yoldan senin çağrına koşup gelsinler.”[2] Bu çağrıyı alan müminler, dün olduğu gibi bu gün de Dünyanın dört bir yanından Kâbe’ye akın ederler ve bu yolda her türlü fedakarlığa katlanırlar. Ailelerinden ve vatanlarından uzak kalsalar da, hac günleri hayatlarının en mutlu anları olur.
Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Hac ve umre yapanlar Allah’ın misafirleridir. O’na dua ettiklerinde dualarını kabul eder, O’ndan bağışlanma dilediklerinde kendilerini bağışlar.”[3]
“Kim hacceder, kötü söz söylemez ve günah işlemezse anasından doğduğu gibi günahsız döner.”[4]
“Kabul edilmiş bir haccın karşılığı ancak Cennettir.”[5]

Muhterem Cemaat!
Hacca gidecek kişi, yola çıkmadan önce oralarda nasıl davranması gerektiğini ve haccın hükümlerini öğrenmeli, akraba ve çevresiyle helalleşmelidir.
Hac Müslümanın hayatında derin izler bırakan bir ibadettir. Kutsal topraklara ayak basan kişi, oraların vahyin indiği, Efendimiz ve ashabının üzerinde yaşadığı beldeler olduğunu unutmamalıdır.
Hacı adayı, arkadaşlarına karşı şefkatli, merhametli ve tatlı sözlü olmalı, onlara hüsnü zan ile davranmalı, öfkesine hâkim olmalı, kabalık ve şiddetten uzak durmalıdır. Bulunduğu yerin değerini bilmeli, Kur’an okumalı, çok dua etmeli, dilini gıybet ve boş sözden korumalı, münakaşadan kaçınmalı, kıymetli vakitlerini çarşı pazarda zayi etmemelidir. Haccını noksansız yapabilmesi için verilen talimatlara uymalıdır.
Hac ibadeti kişi için bir dönüm noktası olmalıdır. Hacdan sonra en güzel huylarla vatanına geri dönmeli, güzel bir örnek olmaya çalışmalıdır.

Muhterem Müslümanlar!
İslâm’ın hedeflerinden biri de müslümanların tek bir ümmet oldukları bilincini kazandırmaktır. Hac, bunu gerçekleştiren ibadetlerden biridir. Çünkü Beytullah tevhidin simgesidir. Kâbe, dinde kardeş olanların buluşma yeri ve yönü olarak belirlenmiştir. Hacılar ihrama girerler, aynı telbiye ile aynı Rabbe yönelirler, aynı Kâbe etrafında dönerler. İşte bu manzara birlik ve beraberlik şuurunu pekiştiren en güzel tablodur.
Allah, kutsal topraklara uğurladığımız hacı adaylarımızın yaptıkları ibadet ve duaları kabul buyursun. Sıhhat ve afiyet içinde dönüp yakınlarına kavuşmayı nasip eylesin.
M. Selman MALKOÇ
Vaiz/Eyüp

[1] Âli İmran 3/97
[2] Hac 22/27
[3] İbni Mâce, Menâsik, 5.
[4] Buhari, Hac, 4
[5] Buhari, Umre,
İSTANBUL MÜFTÜLÜĞÜ​
 
Son düzenleme:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
213B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
68B
Üst