Göbek bağı ne zaman kesilmeli

Ömer
Yönetici
Göbek kordonu ne zaman kesilir

Normal bir doğum sonunda umbilikal kordon içindeki damarlarda dolaşım 40-60.saniyelerde normalin %20’sine düşer ve dakikalar içerisinde kapanır. Doğum anında bebeğin plasentaya göre aşağıda tutulması kan akımını devam ettirir. Ve bebeğe geçen kan miktarı artar, yukarıda tutulması ise azaltır.

Her iki durum da normal kabul edilemez. Bebeğe fazla kan gitmesi nedeniyle dolaşımda eritrosit sayısının artması, akışkanlığı azaltır ve dokularda dolaşım yavaşlar. Bunun sonucu olarak oksijen ulaşımı azalır. Beyin, böbrek, bağırsaklarda yenidoğan döneminde ciddi hasarlara neden olabilir. Tam tersine az kan gitmesi ise erken dönemde kansızlık nedeni olabilir.

Yenidoğan dönemi ve yaşamın ilk ayları vücut kan değerleri açısından farklı dinamikler içerir. Normal koşullarda bebek erişkine göre yüksek hemoglobin düzeyiyle doğar. Yaşamın ilk 2-3 ayında en düşük düzeyine iner. Sonra tekrar yükselerek erişkin düzeyine ulaşır.Bu dönem süt çocuğunun doğal kansızlığı olarak tanımlanır ve normaldir. Bu süreçte içinde demir içeren kan hücreleri ortalama 80 gün olan yaşam sürelerinin sonunda parçalanarak yerlerini kemik iliği tarafından üretilen yeni kan hücrelerine bırakırlar. Parçalanan kan hücrelerinden arta kalan demir vücut tarafından tekrar kırmızı kan hücresi yapımında kullanılabilir. Bu nedenle göbek kordonunun geç kesilmesi vücuttaki demir deposunu arttırarak ek yarar sağlayacaktır.

Demir vücudumuzda en çok kullanılan metallerden biridir ve özellikle yaşamın ilk iki yılı gibi büyümenin hızlı olduğu dönemlerde gereksinim daha fazladır. Yaşamın ilk altı ayında bebeğin gereksinimi; karaciğerinde doğum öncesi depolanan demir ve anne sütü içerisinde az da olsa daha kolay emildiği için biyoyararlılığı yüksek demir sayesinde karşılanabilir. Altıncı aydan itibaren dışarıdan demir desteği şarttır. Ek besinlere geçişte demirden zengin gıdaların kullanımına özen gösterilmelidir.

Göbek kordonunun geç kesilmesi bu sürece kullanılacak eritrosit miktarını arttırarak yarar sağlayabilir, Ancak bu yarargelişebilecek komplikasyonların artan sıklığı ve yaratacağı sorunlar nedeniyle kabul edilebilir değildir.

Prof. Barbaros Ilıkkan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
33B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
23B
Üst