GenÇlerde İntİhar

SaMeT46 Harbi Aktif Üye
15-24 yaşlarındaki kişiler arasındaki intihar olayları, ciddi bir sorundur. Her yıl yüzlerce genç canına kıymaktadır. Günümüzde 19-24 yaş arasındaki erkekler arasındaki intihar olayları, trafik kazalarında ölenlerin sayısından daha fazladır.
Ergenlik çağı karmaşa ve stres çağıdır. Gençlerin çoğu bu yılları önemli sorunlar olmadan atlattığı halde, bazı gençler çaresizlikten ve umutsuzluktan bunalarak intihar etmektedir. Gençler arasındaki intihar olaylarının nedenleri kişiden kişiye değişmekle birlikte, arada bazı ortak risk faktörleri vardır:
o İntihar eden kişi, daha önce de bir veya birden fazla intihar teşebbüsünde bulunmuştur.
o Kişi depresyon geçirmektedir. Ergenlik çağındaki gençlerin duygularının bir uçtan diğerine değişmesi normal olmakla birlikte, depresyon devresinin uzun bir süreden beri devam etmesi, kişinin günlük işlere ilgi göstermez olması arkadaşlarından uzaklaşmaya başlaması, enerji ve girişkenliğini kaybetmesi, hiçbir şeyden zevk almaz olması, kendini iyi hissetmemesi, kilosunda ani değişikler olması ve uyku düzeninin bozulması, ağır depresyon geçirmekte olduğunun belirtilerindendir.
o Kişi son derece öfkeli, kırıcı ve aklına eseni yapar olmuştur. İstismar derecesinde uyuşturucu ve alkol kullanmaktadır.
o Kişinin önemli ailesel sorunları vardır; örneğin, ailede şiddet ve istismar olayları vardır, kişi ailesinden destek görmemekte, ya da ailesi kişiyi gereğinden fazla korumakta veya baskı altında tutmaktadır.
o Kişinin ailesi ve arkadaşlarıyla arasında anlaşmazlıklar vardır. Bunlar ergenlik çağında normal olsa bile uzun süreli anlaşmazlıklar ciddiyet kazanır.
o İntihar tehlikesi yaratabilecek diğer faktörler ise şiddetli depresyon, şizofreni gibi akıl ve ruh hastalıkları, kronik işsizlik, ailede ölüm olayı, cinsel istismar, okulda başarısızlık veya kişinin cinsiyetinin ne olduğu hakkındaki kuşkuları olabilir. Örneğin, eşcinsel olduğunu düşünen gençler bu konuda başkalarına açılmaktan çekindikleri için yalnızlık çekerler. Veya cinsiyetleri konusunda tehdit ve alayla karşılaşırlar.
Gençlerin etrafında kendilerine destek olacak ana baba, öğretmenler, yakın arkadaşlar, gençlik görevlileri gibi kişilerin bulunması, intihar tehlikesini azaltan faktörler arasında sayılabilir. Becerikli ve stres yaratan durumlarla başa çıkmasını bilen, ailesinden destek ve sevgi gören gençler hayatın zorluklarıyla daha kolay başa çıkabilirler. Ailenin gençlerle diyalog kurabilir olması ve onlara yön göstermesi gençler için çok önemlidir.
Ana baba gençler arasındaki intihar olaylarını nasıl önleyebilir ?
Gençlerle aranızda iyi ilişkiler kurunuz. İlişkilerinizi güçlendirebilmek için onlara vakit ayırınız ve birlikte hem sizin hem de onların hoşlanacağı şeyler yapınız. Özel yaşantılarına gereksiz yere burnunuzu sokmamak koşuluyla, onlara destek olunuz. Üzgün görünüyorlarsa onlara karşı anlayış gösteriniz fakat size sorunlarının bütün ayrıntılarını söylemelerini beklemeyiniz.
o Gençlerin söylediklerine kulak veriniz. Gençler, genellikle, ana babalarının hemen öğüt vermeye kalkıştıklarından ve kendilerini dinlemediklerinden yakınmaktadır.
o Ayrılma, boşanma, arkadaşlarıyla olan sorunlar, polisle olan sorunlar, önemli sınavlar, okulda veya iş hayatlarında meydana gelen sorunlar ve düş kırıklıkları gibi stres yaratan olaylar olduğunda onlara destek olunuz. Bu konularda okul danışmanları gençlere ve ailelerine yardımcı olur.
o Genç kişide akıl veya ruh hastalığı olduğundan kuşkulanıyorsanız, yardım arayınız. Bu hastalıkların çoğu ergenlik çağında belirir. Erken teşhis edilen hastalıklar başarıyla tedavi edilebilir.
o İntihar tehditlerini ciddiye alınız. Kişi gerçekten intihar etmek niyetinde olmasa bile yardım arıyor olabilir. Ama bu konuda işi rastlantıya bırakmayınız. Yardım gerekliyse, en yakın sağlık merkezine başvurunuz.
Bazı aileler ve toplumlar intihar veya geçmişteki olaylar hakkında konuşmakta güçlük çekebilirler. Ancak, kişinin bu duyguları içine atması durumu daha da kötüleştirir. Sorunlarınıza yardımcı olmak üzere özel olarak eğitilmiş kişilerle konuşmak, sorunların çözümünde ve acılı olayların üstesinden gelmekte atacağınız ilk adım olabilir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
3B
sevimliannecik
S
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst