Füzyon nedir?

Ömer
Yönetici
Füzyon Nedir, Füzyon Ne Demek

Çekirdek birleşme tepkimeleri. Hafif radyoaktif atom çekirdeklerinin birleşerek daha ağır atom çekirdeklerini meydana getirmesi olayıdır. Füzyon, açığa çıkan bağlanma enerjisini kullanmaktır. Ancak bunu kontrol altında oluşturmak oldukça güçtür, çünkü birleştirilen atom çekirdekleri pozitif elektrik yüklüdürler. Poizitif elektrik yükü taşıyan bu çekirdekler birbirlerine yaklaştırmak istenildiğinde oldukça şiddetli bir biçimde birbirlerini iterler. Bu çekirdeklerin kaynaşmasını sağlamak için çekirdekler arasındaki bu itme kuvvetini yenebilecek büyüklükte bir kuvvetin kullanılması gerekmektedir. Gerekli olan bu enerji 20-30 milyon derecelik bir sıcaklığa eşdeğerdir. Bu çok yüksek bir sıcaklıktır. Yani bu atom birleşmesini gerçekleştirebilecek bir düzenek yeryüzünde yoktur.

Füzyon tepkimeleri Güneş’te her an doğal olarak gerçekleşmektedir. Güneş’ten gelen ısı ve ışık, hidrojen çekirdeklerinin birleşerek helyuma dönüşmesiyle, yani füzyon oluşumuyla ortaya çıkmaktadır. Güneş saniyede 564 milyon ton hidrojeni, birleşerek 560 milyon ton helyuma çevirir. Bu birleşme sırasında bir grup hidrojen atomu eneriye dönüşür. Enerjiye dönüşen hidrojen miktarı 4 milyon tondur. Yani dünyamızdaki canlılık için son derece hayati öneme sahip güneş enerjisini meydana getiren bu müthiş olay milyonlarca yıldır hiç durmadan devam etmektedir.

Güneş saniyede 4 milyon ton, dakikada ise 240 milyon ton madde kaybetmektedir. Güneş’in, 3 milyar yıldan beri bu hızla enerji ürettiğini varsayarsak, bu süre içinde kaybetmiş olduğu kütle 400.000 milyon kere milyon ton olacaktır, ki bu değer yine de Güneş’in şimdiki toplam kütlesinin 5000’de biri kadardır. Bu miktar, 3 milyar yılda 5 kilogramlık bir taş yığınından 1 gram kum eksilmesi gibidir. Bundan da anlaşılacağı gibi Güneş’in kütlesi öyle büyüktür ki, bu kütlenin tükenmesi çok uzun bir zaman gerektirir.

Farklı atomların birleşme reaksiyonlarından oluşan füzyon tepkimeleri vardır. Döteryum bir proton ve bir nötrondan oluşan hidrojen atomunun izotopudur. İzotop proton sayısı aynı nötrön sayısı farklı atomlara verilen isimdir. Döteryum simgesel olarak 12H şeklinde gösterilir. Trityum ise bir proton ve iki nötröndan oluşur. O da hidrojenin izutopudur. Simgesi 13H’dir. Füzyon tepkimelerine örnek olarak döteryumtrityum tepkimesi (D-T reaksiyonu: trityum ve döteryum birleşmesidir), döteryumdöteryum tepkimesi (D-D reaksiyonu: iki döteryum çekirdeğinin birleşme reaksiyonu) verilebilir.

Bu yazı harbiforum.net için yazılmıştır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
19B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst