Fransız adaletiyle anlaşma yaptı

_MeçHuL_ [..вιя NΣFΣS нυzυя..]
DHKP-C arşivlerinden çıkan bir mektupta Dursun Karataş'ın tutuklandığında Fransız makamlarına anlaşma teklif ettiği ortaya çıktı. İddiaya göre, olumlu yanıt verilen Karataş, Avrupa'da eylem yapmama karşılığında serbest bırakıldı

Sabancı suikastı sanıklarından Fehriye Erdal'ın, 9 Ocak 1996'da Sabancı Center'da gerçekleştirilen terör saldırısıyla ilgili itiraflarda bulunduğu mektuptan sonra Dursun Karataş'ın Fransız adli makamlarına yazdığı ikinci bir mektup ve bu mektuptan sonra imzalanan ilginç bir protokol ortaya çıktı. DHKP-C'nin Belçika'nın Knokke kentindeki hücre evinde ele geçirilen ve Türkiye'ye getirilen arşivinden çıkan mektuba göre örgüt lideri Karataş, serbest bırakılması karşılığında Fransa'da eylem yapmama garantisi verdi. Karataş'ın, el yazısı ile kaleme aldığı ve Fransız makamlarına gönderdiği mektupta, "Beni serbest bırakın. Yoksa ülkenizde eylem yaparım" dediği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre mektup yazıldıktan sonra Fransız yetkililerle Karataş arasında çok gizli bir protokol imzalandı. Karataş, imzaladığı protokolde Fransa, Belçika ve Hollanda'da eylem yapmayacaklarını garanti etti. Fransız yetkililer de Karataş'ı serbest bırakıp, DHKP-C'nin Avrupa'daki faaliyetlerine karışmayacaklarını taahhüt ettiler.

DÖRT AY TUTUKLU KALDI
Dursun Karataş, 15 yıl sonra ortaya çıkan dört sayfalık mektubunda Fransızlarla terör pazarlığına girişince Fransız gizli servis elemanları Karataş'la temasa geçti. Karataş'la La Sante Cezaevi'nde görüşen Fransız gizli servis elemanları, mektuptaki teklifi değerlendirdiklerini ve eylemsizlik sözü karşılığında Karataş'ın serbest bırakılma talebine olumlu yanıt verebileceklerini söylediler. O dönem 'Çakal Carlos' lakaplı Vladimir Illich Ramirez Sanchez'in de kaldığı La Sante cezaevindeki görüşmeden sonra Dursun Karataş'ın serbest bırakılması için gizli bir çalışma başlatan Fransız gizli servis elemanları, adli makamlarla temasa geçip DHKP-C liderinin dört ay sonra serbest bırakılmasını sağladı. Dursun Karataş, Fransa-İtalya sınırındaki Favoir bölgesinde Modane kasabasında 9 Eylül 1994 tarihinde yakalanmıştı. Karataş'ın Fransız adli makamları tarafından serbest bırakılma tarihi ise 26 Ocak 1995. Yani Karataş, dört ay cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra salındı. Serbest kalınca Sabancı suikastı emrini verdi ve bir yıl sonra, 9 Ocak 1996'da İstanbul'da kanlı saldırı gerçekleştirildi.

YAZI KESİNLİKLE KARATAŞ'IN
Gerçekleştirilen kriminal incelemede söz konusu mektubun Karataş tarafından kaleme alındığı kesinleşti. Türk adli makamları, 11 Ağustos 2008'de Hollanda'da ölen Dursun Karataş'ın Fransızlara anlaşma önerdiği mektup ortaya çıktıktan sonra Fransa'dan Karataş'ın 1995'te tutuklanıp serbest bırakılmasına neden olan dosyayı istedi. Protokolün aslının halen Belçika makamlarında olduğu, Türkiye'de ise bir fotokopisinin bulunduğu belirtildi. SABAH'ın görüştüğü konuya hâkim bir istihbaratçı, "Bu protokol olmasaydı belki Sabancı cinayeti işlenmeyecekti" dedi. Karataş'ın mektubu, DHKP-C'nin arşivindeki diğer belgeler gibi Emniyet'te sol terör örgütleri masasına bakan polisler tarafından incelendi. DHKP-C'nin arşivinden çıkan 20 klasör belge Ergenekon savcılarına verildi. Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar, Fehriye Erdal'ın itiraflarda bulunduğu mektuptan sonra Dursun Karataş'ın mektubunu da incelemeye aldı.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Üst