Flatulans (Bağırsak Gazı)

Ömer
Yönetici
Flatulans nedir?

Flatulans, havanın veya gazın bağırsaklardan rektuma kadar uzanan geçiş yoludur. Buradaki hava veya gaza flatus denir.

Biraz flatulans olması oldukça normaldir. Bir insan günde ortalama 8 ile 20 defa arasında gaz çıkartır. Flatulans, genellikle gaz kötü koktuğunda, veya çok sık olduğunda veya uygunsuz zamanlarda problem oluyor.


Nasıl oluşur?


Bağırsaklarınızdaki gazın bir kısmı yuttuğunuz havadır. Yemek yerken büyük miktarda gaz yutabilirsiniz, özellikle hızlı bir şekilde yemek yiyor veya içiyorsanız. Bazı insanlar sinirsel bir alışkanlık olarak bütün gün boyunca hava yutarlar, özellikle stresli oldukları zamanlarda. Eğer dik bir pozisyondaysanız, yuttuğunuz hava midenizden ağzınıza gelerek geğirme şeklinde dışarı çıkabilir. Ancak, her geğirmede daha fazla hava yutarsınız, dolayısıyla geğirme kısır döngüye girebilir. Bir yere uzandığınızda ise, hava bağırsaklarınıza geçecek ve rektum ve anüsten dışarı çıkacaktır.

Bağırsaklardaki gazın diğer bir nedeni ise bağırsakların sindirim özelliğinden kaynaklanabilir. Bağırsaklarda yiyecek artıklarını parçalayan bakteriler gaz üretir. Bazı yiyecekler diğerlerine göre daha fazla gaz oluşmasına neden olurlar, ve bazı ilaçlar kabızlığa yol açarak bağırsaklarda biriken gazın daha fazla ve ağrılı olmasına sebep olurlar. Sindirim esnasında bakteriler tarafından oluşturulan gaz hiçbir zaman ağızdan çıkmaz, her zaman rektuma gider.

Semptomlar nelerdir?

Flatulans semptomları:

• Rektum ve anüsten sık sık gaz çıkışı

• Karında gazın geçişiyle birlikte hafifleyen rahatsızlık


Nasıl tedavi edilir?

Flatulans şu yöntemlerle tedavi edilebilir:

• Daha yavaş yemeye ve içmeye özen gösterin, böylece daha az hava yutarsınız.

• Diyetinizi değiştirin. Çok fazla gaza neden olduğu bilinen yiyeceklerden uzak durun.

Kendime nasıl dikkat edebilirim?

Öncelikle bazı flatulansların normal olduğunu kabul etmelisiniz. Bunun size sıkıntı vermesine izin vermeyin. Bu konuda ne kadar çok endişelenirseniz, o kadar fazla hava yutarsanız.

Yuttuğunuz havayı tanımanız, hava yutma alışkanlığınızı kontrol etmek için ilk adım. Lokmanızı uzun süre çiğneyin, ve içeceğinizi yudum yudum için. Çok fazla sakız çiğnemekten ve derin derin nefes almaktan sakının.

Diyetinizde yapacağınız değişikliklerde bağırsak gazınızın daha az olmasına yardımcı olacaktır. Diyetinizin çeşitli gıdalardan oluşmasına dikkat edin, ve gaz yapan yiyeceklerden uzak durun. Eğer her zaman belirli bir yiyecekten sonra gaz problemi yaşıyorsanız, o yiyeceği diyetinizden çıkarın. Gaza neden olan yiyecekler kişiden kişiye değişebilir, ancak genel olarak gaz yapan yiyecekler:

• Süt ürünleri (yoğurt hariç)

• Fasulye, karnabahar, nohut, Brüksel lahanası, brokoli, lahana, mantar, ve soğan gibi sebzeler

• Buğday ve hububat

• Armut, elma, ve şeftali gibi meyveler

• Gazlı içecekler, köpüklü içecekler, ve bira

• Kurutulmuş meyveler

• Şekersiz yiyeceklerde ve şekerlemelerde kullanılan tatlandırıcılar, örneğin sorbitol.

Yeme alışkanlıkları ve diyette yapılacak değişiklikler ile çoğu zaman gaz problemi tedavi edilebilir.

Reçetesiz satılan, antiasit içeren ilaçlar da semptomların azalmasında yardımcı olurlar. Sindirim enzimleri, örneğin laktaz, karbonhidratların sindirimine yardımcı olur, ve doğal olarak gaz açığa çıkar.

Eğer, gaz rahatsızlığı devam ederse, uzman bir doktora giderek, gazın diğer nedenlerini araştırabilirsiniz.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
272B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Üst