Evrim nedir, evrim ne demek

  • Konuyu başlatan soru
  • Başlangıç tarihi
  • Görüntülenme 2.098
soru Üye
Evrim kelimesinin anlamı nedir, Evrim nedir, Evrim gerçek mi?
 
Ömer
Yönetici
Evrim, biyoloji biliminde canlı varlıkların (organizmaların) zaman içerisinde geçirdikleri değişiklikleri açıklayan bir teoridir. Modern biyoloji, birçok alanında evrim teorisinden beslenir.

Evrim sadece bir teoridir, teorinin kelime anlamı öngörü demektir. Öngörüler kesin doğru olarak sayılmadığı için evrimde bir varsayımdır.

Evrim, ilk sistematik ifadesini Darwin'in Türlerin Kökeni adlı yapıtındaki doğal seçilim anlayışında ve Mendel'in kalıtım üzerine çalışmalarında bulmuştur. Bunları teker teker açıklayalım;

Organizmalar, üreyerek çoğalır ve kendi türlerini devam ettirirler. Yaşadığı süre içerisinde, doğal şartlara en uygun yapıya sahip birey, tür içerisinde yaşama, dolayısıyla üreme olasılığı en fazla olandır. Buna doğal seçilim denir. Tür içerisinde üreyen bireylerin özellikleri, kendi yavrularına genler vasıtasıyla taşınır. Buna ise kalıtım denir.

Bu iki sürecin birleşimi, yani genetik olarak güçlü bireyin üreyerek bu özelliklerini türe yayması, bir türün doğanın oluşturduğu yeni şartlara uyum sağlama ya da mevcut şartlar içinde varlığını kolaylaştırma mekanizmasını, yani evrimi oluşturur.

Organizmaların doğal şartlara uyum sağlaması yani genetik olarak güçlü birey haline gelmesine adaptasyon denir. Bu süreç aslında genetik anormalliklerin tesadüf eseri organizmanın çıkarına olması ve yaşantısını kolaylaştırması demektir. Buradaki tesadüf kelimesi kuşku uyandırabilir. Bu yüzden bir örnek verelim; Diyelim ki büyük nüfuslu bir türde, bir sene içinde faydalı bir genetik bozukluk oluşma ihtimali on binde birdir. Bu ilk bakışta göze çok küçük bir ihtimal gibi gelir. Oysa aynı olasılık yüz yılda yüzde bire, bin yılda onda bire, on bin yılda ise onda altıya çıkar. Beş milyar yıllık ömrü olan dünyamızda bunlar çok kısa sürelerdir...
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Şarkı Sözü Pit10 Evrim Dışı
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
3
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Üst