'Erasmus Mundus' ile eğitim...

pesimist sanal alem
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Avrupa ülkeleri, AB üyesi ülkeler ile üçüncü ülke üniversiteleri arasındaki işbirliğini arttırmak amacıyla geliştirdiği Erasmus Mundus fonu, öğrenciler ve araştırmacılar için cazip eğitim imkanı sağlıyor.
Sabancı Üniversitesi (SÜ) Uluslararası İlişkiler Ofisi Sorumlusu ve Erasmus Mundus Proje Koordinatörü Evrim Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erasmus Mundus'un, 2009-2013 yılları arasındaki dönem için 8 milyar avroluk bütçeye sahip çok kapsamlı bir program olduğunu, 2009 yılı sonuna kadar Türkiye, kendi katkı payını ödediği takdirde Türk üniversitelerinin bu programın tüm olanaklarından yararlanabileceğini vurguladı.
AB Komisyonu'nun bu programa 2009 yılı projeleri için 163,5 milyon avro ayırdığını belirten Güngör, bu kapsamda üçüncü ülkelerden öğrencilerin Avrupa'daki üniversitelerde değişim öğrencisi olabildiğini, master veya doktora yapabildiğini ifade etti.
Akademisyenlerin ise kısa dönemler için Avrupa üniversitelerinde araştırma yapabildiğini, ders verebildiğini anlatan Güngör, öğrenci ve akademisyenlerin aylık 1000 ile 2 bin 500 avro arasında değişen çok cazip burslarla desteklendiğini dile getirdi.
Öğrenci ve akademisyenlerin gittikleri üniversitelere öğrenim ücreti ödemediklerini, ayrıca yol ve sigorta masraflarının karşılandığını belirten Güngör, şunları söyledi:
''Bu program, Avrupa ve üçüncü ülkeler arasında uygulanıyor. Program çerçevesinde üçüncü ülkeler 21 coğrafi bölgeye ayrılıyor. Bu bölgelerde toplam 58 ülke bulunuyor. Sabancı Üniversitesi'nin de içinde yer aldığı coğrafi bölge, İsrail, Filistin, Çin, Afganistan, Butan, Nepal, Pakistan, Bangladeş, Hindistan ve Endonezya'yı kapsıyor.
Program kapsamındaki üçüncü ülkeler arasında Fas, Cezayir, Tunus, Mısır, Filistin, İsrail, Lübnan, Suriye, Ürdün, Rusya, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Ukrayna, Moldova, Belarus, İran, Irak, Yemen, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan, Batı Balkanlar, Batı Asya, Doğu Asya, Hindistan, Çin, Brezilya, Arjantin, Paraguay, Bolivya, Peru, Ekvator, Venezuella, Şili, Küba, Honduras, Guatemala, Nikaragua, El Salvador, Meksika, Kolombiya, Kosta Rika ve Panama bulunuyor.''

-SÜ 3 AKADEMİK YILDIR PROGRAMA DAHİL-

Programın, 2007-2008 akademik yılından itibaren uygulandığını ve Sabancı Üniversitesinin 3 akademik yıldır üst üste bu program içinde yer aldığını ifade eden Güngör, programın süreçlerinin nasıl işlediğine ilişkin şu bilgileri verdi:
''Erasmus Mundus, AB fon programı olduğu için, her yıl belirli dönemlerde ilgili bölgeler için proje çağrısı yapılıyor. Üniversiteler, güçlü konsorsiyumlar oluşturup, ilgilendikleri bölge için proje teklifi veriyor. Rekabetin oldukça fazla yaşandığı projede, her bir bölge için en az 100 konsorsiyum projesi yarışıyor. Her bölge için, bölge büyüklüklerine göre sadece 1-5 arasında proje seçiliyor. Sonuçlar Temmuz ayı içinde duyuruluyor. Bunu takiben, projeler hayata geçiriliyor.
Sabancı Üniversitesi olarak, 2009–2010 akademik yılı bahar dönemi, bu proje ile değişim veya diploma programı öğrencisi (master veya doktora) almayı düşünüyoruz. Öğrenciler, Sabancı Üniversitesi'nin normal başvuru süreçlerinden geçecek.''

-CAZİP BURSLARLA EĞİTİM İMKANI-

Güngör, üçüncü ülkelerdeki iyi yetişmiş öğrencilerin, bu fon sayesinde Avrupa'daki iyi üniversitelerde çok cazip burslarla öğrenim görme imkanı kazandıklarını, programa dahil olan öğrencilerin aylık yaşam giderlerinin, yol ve sigorta masraflarının karşılandığını belirtti.
Lisans ve master öğrencilerinin ayda 1000, doktora öğrencilerinin 1500, doktora-üstü araştırmacıların 1800, öğretim üyelerinin 2 bin 500 avro burs aldığını anlatan Güngör, ''Erasmus Mundus fonları, üniversiteler için belirli bölgelerden iyi yetişmiş öğrenci ve araştırmacıları çekmek adına iyi bir kaynak. Bu nedenle akademik açıdan önemli bir fırsat olan Erasmus Mundus programında Türk üniversiteler daha aktif olmalı'' dedi.
Güngör, Türkiye'den bu programa Sabancı Üniversitesi'nin yanı sıra Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Atılım Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesinin dahil olduğunu ifade etti.

-3 COĞRAFİ BÖLGEDE PROJE-

Sabancı Üniversitesi, 2009-2010 yılı için ''Vrije Universiteit Brussel'' koordinatörlüğünde İsrail, Filistin, Çin ve Batı Asya ülkelerini kapsayan 3 coğrafi bölge için verdiği proje tekliflerini kazandığını belirten Güngör, üniversitenin 2007–2008 ve 2008–2009 yıllarında Mısır, İsrail, Filistin coğrafi bölgesi projelerini kazandığını hatırlattı.
Güngör, Sabancı Üniversitesine bugüne kadar program kapsamında 42'si öğrenci, 4'ü akademisyen olmak üzere 46 kişinin geldiğini anlattı.
Değişim öğrencilerinin 5-22 ay, diploma programı öğrencilerinin ise diploma programı süresince öğrenim görerek, gittikleri Avrupa üniversitelerinden mezun olduklarını kaydeden Güngör, 22 aylık değişim için gelen bir lisans öğrencisinin Sabancı Üniversitesine geçmek için başvuru yaptığını, bunun dışında master programlarında öğrenim gören 2 öğrencinin de Sabancı Üniversitesinde doktoraya devam etmek istediğini belirtti.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
13B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
7B
Üst