Enzimlerin Özellikleri Ve Yapısı

Biyoloji bölümünde yer alan bu konu SaMeT46 tarafından paylaşıldı.

  1. SaMeT46

    SaMeT46 Moderatör

    Enzimlerin Özellikleri Ve Yapısı
     Genlerin denetiminde üretilen, protein yapılı, özgül biyolojik katalizörlerdir.
     Üretildikten sonra bir kısmı hücre içinde kalır. Bir kısmı zardan dışarı verilir.
     Enzimler biyokimyasal tepkimeye katılmaz, bu nedenle tepkime sonucunda nitelik ve nicelik olarak değişmez.
     Aynı tip tepkimelerde defalarca kullanılır.
     Enzimler yeterli aktivasyon enerjisi olmayan ortamda tepkimeyi başlatamaz; yeterli aktivasyon enerjisi olan ortamda aktivasyon enerjisini düşürür ve tepkimeyi hızlandırır.
     Enzimler cansız ortamlarda da etkilidirler.
     Enzimlerin etkili olduğu maddelere substrat denir.
     Substrata enzim arasında anahtar-kilit uyumu vardır.
     Enzimin substrata bağlandığı bir bölge vardır. Bu yüzeye aktif bölge denir.
     Bir enzim sadece bir olayı katalizler.
     Birçok enzim mutlaka özgüldür, (spesifik)
     Bazı enzimlerin aktif bölgelerinde protein olmayan madde vardır. Bu kısma koenzim denir. (Vitaminler, NAD, FAD, NADP)
     Bazı enzimlerin aktif bölgelerinde metal iyonları vardır. Bunlara kofaktör denir. (Ca++, K+, Mg++, 2n+, Na+, Cu++)
     Koenzim ve kofaktör içeren enzimlerin protein kısmına apoenzim denir.
     Koenzim ile kofaktörler özgül değildir. Bu maddeler enzim aktivatörleridir.
     Enzimler, etkiledikleri maddenin sonuna az eki getirilerek adlandırılır.
     Maltoza etki eden enzim maltazdır.