Ekmek israfını önlemek için neler yapabiliriz

Ömer
Yönetici
Ekmek israfını önlemek için neler yapabiliriz?

Ekmek israfi ülkemizin en büyük sorunlarından bir tanesidir. İsraf dinimizde haram kılınmıştır. İsrafın önlenmesi bereketi artıracağı gibi, kötü bir alışkanlığı terk etmemize neden olacaktır.

Ekme israfını azaltmak ya da önlemek için ev hanımlarına büyük iş düşüyor. Bilinçli ev hanımları bu önerilere uydukları takdirde çöpe giden ekmeklerin sayısını ülkece azaltabiliriz.

İşte o önerilerden bazıları;

- Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmeği buzdolabında saklamanın faydası var.

- Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir.

- Ekmek buzdolabında veya dondurucuda kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır.

- Gün içerisinde tüketilecek olan ekmek, taze ve yumuşak kalabilmesi için, kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır.

- Ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur. Bu yüzden sıcak ekmek soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır.

- Sıcak havalarda ekmeğin küflenmesini önlemek için buzdolabında saklanması tercih edilebilir. Fakat kullanmadan bir saat kadar önce ekmek, Buzdolabından çıkarılarak oda koşullarına getirilmeli ve az da olsa yumuşaması sağlanmalıdır.

- Ambalajlı ekmeklerden birkaç dilim alındıktan sonra kalan dilimlerin ambalajı tekrar kapatılarak saklanmasına dikkat edilmelidir.

- Gereğinden fazla satın alınan ekmekler bayatlamamaları için tercihen alındığı gün dondurucuya konulmalıdır.

- Donmuş ekmekler lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmelidir. Ekmeğin muhafaza edildiği kutunun veya gıda dolabının düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir.

- Çeşitli nedenlerle ekmeğin içerdiği suyun buharlaşarak saklandığı poşet içerisinde birikmesi küflenmeyi hızlandırabilir. Bu durumda ekmeğin saklandığı poşet değiştirilmeli ya da ekmek temiz bir kağıt havluya sarılarak saklanmalıdır.

Ekmek israfını önlemek için başka neler yapmalıyız?
- İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır.

- Ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi israfın azaltılmasını sağlayacaktır.

- Kurumuş ekmekler fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin üzerindeki süzgece yerleştirilerek tüketime uygun hale getirilebilir.

- Bayat ekmekler, galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde, uygun yemeklerde kullanılabilir.


- Ayrıca sitemizde daha önce paylaşılmış olan şu konuda ilginizi çekebilir

Bayat Ekmekten Yapılan 30 Çeşit Yemek
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
7
Görüntülenme
5B
Üst