Ege Bölgesinde Portakal Üretimi

Ege Bölgesi bölümünde yer alan bu konu LAL tarafından paylaşıldı.

  1. LAL

    LAL Moderatör

    Ege Bölgesi Portakal Üretimi

    Ege Bölgesi'nin geleneksel ihraç ürünlerinden narenciyede 2009/10 sezonu rekolte tahminine göre aslan payını portakal aldı. 372 bin ton olarak tahmin edilen Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi'nin 175 bin tonluk bölümü portakaldan oluştu. Portakal rekoltesi geçen yıla göre yüzde 10 artış gösterdi. 2008/09 sezonunda 201 bin 823 ton olan mandarin ise yüzde 25 düşüşle 156 bin 841 tona geriledi. Mandarindeki düşüşün nedeni olarak periyodisite gösterildi.

    Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin koordinatörlüğünde, Dış Ticaret Müsteşarlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü, İzmir Ziraat Odası, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü uzmanlarından oluşan Narenciye Rekolte Tespit Komisyonu, 2009 yılı Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi'ni 372 bin 144 ton olarak tespit etti. Portakal 175 bin 99 ton ile ilk sırada yer alırken, Mandarin 156 bin 841 ton, limon 38 bin 228 ton ve greyfurt bin 975 ton olarak tahmin edildi.

    Türkiye'nin ikinci büyük narenciye üretim bölgesinin Ege Bölgesi olduğunu belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Türkiye'nin Narenciye üretiminin yüzde 15'i Ege Bölgesi'nden sağlanıyor. Türkiye 2.6 milyon tonluk narenciye üretim kapasitesine ulaştı. Muğla, Aydın, İzmir ve Balıkesir illerimizde yoğun bir şekilde narenciye üretimi yapılıyor” diye konuştu.