Doktora Ne Demek

mahir Harbi Aktif Üye
Doktora Ne Demek, Doktoranın tanımı, Doktora nedir

Doktora, bir fakülte veya yüksekokulu bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır.

Doktora, en yüksek seviyeli akademik derecedir. Bir ilim daında, doktora derecesine sahip olmak, doktorayı veren akademisyenler seviyesine yükselmek, onlarla eşit durumu gelmek demektir. Bir başka deyişle doktora bilimsel yeterlilik derecesidir. Doktorasını yapmış herkes o alanda eşit yeterliliktedir. Doçentlik ve Profesörlük sadece akademik ünvanlar olup, doktora ile desteklenmediği taktirde, o bilim dalında bilimsel yeterliliğe karşılık gelmezler. Bu yüzden bilimsel yeterlilikte esas olan doktoradır. Doktoranın, uluslar arası itibar taşıyan bir bilimsel ünvan olmasına rağmen, diğer ikisi başka üniversiteler ve/veya ülkelerce tanınmayabilir.

Doktora Türleri

3 tür doktora vardır:
  • a:Araştırma doktorası
  • b:Uzmanlık doktorası yahut ihtisas.(Sadece ABD'de)
  • c:Şeref doktorası

a: Araştırma doktorası, belirli standartlara göre yazılmış, basıma hazırlanmış akademik bir araştırma sonucunda, bu araştırmanın dünya bilimine ufak da olsa bir katkısı olduğuna inanılırsa verilir. Bu aşamaya genelde tez komitesi nezaretinde, tezin belirlenmesi ve bildirilmesi, tezin yazılması, ve son olarak da tezin savunulması (dissertation) aşamalarından geçilerek gelinir. Bu aşamaların tamamlanması 3-5 yıl sürer. Bazen, bu amaçla yazılmamış olan makale veya kitaplar için de verilebilir. En yaygın araştırma doktorası, Ph.D.'dir.

b: Uzmanlık doktorası yahut ihtisas derecesi ABD'de bazı profesyonel iş kollarında verilir. Tıp ve Hukuk bunların başlıcalarıdır. Türkiyede tabipler ihtisas doktorası yaparlar

c: Şeref doktorası, bir insanın belirli bir alana olan katkılarını, akademik olmsalar bile, tanıma anlamında verilir. Avrupa Birliği ve Avustralya gibi ülkelerde, 10 yıl süren süreçler sonunda yüksek doktora dereceleri de verilmektedir ve bu doktoralar şeref doktorası olarak da kullanılır.Doktor sıfatı, araştırma doktorası (ve bazı uzmanlık doktorası) yapanlar tarafından kullanılabilir. Genel bir yazısız anlaşmaya göre, şeref doktorası sahipleri bu sıfatı kullanamazlar. Ancak, araştırma dışı alanlarda çalışan doktora sahiplerinin ve hatta şeref doktorası sahiplerinin bile, iş dünyasında bu sıfatları kullanmaları giderek yaygınlaşmaktadır.
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
11B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
2B
Üst