Danimarka Hakkında Bilgi

deep Harbi Aktif Üye
Danimarka ile ilgili Bilgi
Kuzey Avrupa'da, İskandinavya'da yer alan bir ülke. Danimarka Krallığı'nın başkenti Kopenhag'dır. Kuzey Avrupa, Baltık Denizi ve Kuzey Denizi kıyısında; Almanya'nın kuzeyindeki yarımadada yer alır. Grönland ve Faroe Adaları da Danimarka'ya aittir. İzlanda ise 1944'e kadar Danimarka'nın egemenliğindeydi.
danimarka bayrafi.png
Danimarka bayrağı

Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland Yarımadası üzerindedir. Başkent Kopenhag, Danimarka adalarının en büyüğü olan Sjaelland'ın üzerinde kurulmuştur. Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm Adaları da Danimarka'ya aittir. Ülkenin güney komşusu Almanya'dır. Kopenhag'la beraber diğer önemli şehirleri; Odense, Aalborg, Esbjerg'dir.

Nüfus ve Toplum
Halkın hemen hepsi yerliler olan Danlardan meydana gelir. Azınlıkları Eskimo, Alman, Musevi ve göçmen işçilerden oluşur. Nüfus yoğunluğu başkent Kopenhag'ın bulunduğu Sjelland Adası'nda fazladır. Ülkede ortalama nüfus yoğunluğu kilometrekareye 119 kişidir. Yarımadanın yerleşim bölgeleri genellikle doğu kıyılarındaki verimli ovalar üzerine kurulmuştur. Nüfus artışı hemen hemen yok denecek kadar azdır. Halkın %67'si şehirlerde, kalanı ise köylerde yaşar. Hristiyan olan halk Protestan mezhebine bağlıdır. Kullanılan resmi dilleri olan Danca, kendi grubunda olan diğer İskandinav dillerinden İsveççe ve Norveççeye çok benzemektedir. Hayat standardı bakımından Avrupa'da ikinci gelmektedir. Öğretimin devlet tarafından parasız olarak yapıldığı ülkede okuma-yazma bilenlerin toplam nüfusa oranı %100'dür. Danimarka halkının %95'inin dini Lutheran Hristiyanlıktır.

Ülke anayasal bir monarşi ile yönetilmektedir. 10 Eylül 1920'de kabul edilen anayasaya göre Danimarka, anayasa düzeninde kral tarafından yönetilir. Meşruti bir idare vardır. 27 Mart 1953 tarihli kanuna göre de hükümdar soyundan olan kadınlar da tahta çıkabilir. 4 yıl içinde seçilen 179 üyeli bir meclisi bulunmaktadır. Kral parlamento başbakanını tayin eder. Kral, kanunları uygulama ve yürütme yetkisine sahiptir. Parlamentoda kurulan bir hükümet icra işinde krala yardımcı olur. 1973'ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

Coğrafya
Danimarka, Jutland Yarımadası ile 483 adadan oluşmaktadır. Doğu kıyılarının açıklarında Büyük Fionie, Syaelland, Seeland ve Lolland Adaları ile birlikte yüzlerce küçük ada vardır. Buraya bağlı olan Grönland %90'ı buzlarla kaplı, yüksek yayla görünümündedir. Danimarka'nın yüksekliği fazla olmadığından, akarsuları da küçüktür. Önemli bir gölü bulunmamaktadır. En uzun ırmağı Gudenåen, 158 kilometre uzunluğundadır. Ülkenin en yüksek noktası ise Yding Skovhoj, 173 metredir.

Yüz ölçümü: 43.094 kilometre

Danimarka Haritası

İklim ve Bitki Örtüsü
Danimarka'nın iklimi fiziki yapı nedeniyle her yerde aynı özelliği gösterir. En sıcak ayda sıcaklık 15-17°C, en soğuk ayda ise 0°C civarındadır. Yağışlı gün sayısı yılda 130-180 gün arasında değişir. En yağışlı aylar ağustos ve ekimdir. Danimarka'da nisan ve haziran aylarında senenin en güzel günleri yaşanır. Çok sert olan rüzgarları genellikle batıdan eserler. Kış ve sonbahar ayları fırtınalı geçer.

Tabii kaynakları bakımından oldukça fakir olan Danimarka'nın yüz ölçümünün %10'unu kaplayan ormanların büyük bir kısmı halkın yaptığı ağaçlandırma çalışmaları ile oluşturulmuştur. Arazinin doğu kısmında verimli ovalar bulunurken, diğer kısımları mera veya kırlık arazidir. Meşe, kayın ve kozalaklı ağaçlar yaygındır.

Tarih
Vikingler ilk Danimarka Krallığını 9-11. yüzyıllarda kurmuşlardır. Danimarka Krallığı çeşitli akınlar sonucunda 1013'te İngiltere'yi ele geçirdi. İngiltere ile birlikte Norveç'i de Danimarka'yla birleştirerek büyük bir krallık kurdu. 1042 yılında çıkan karışıklıklarda İngiltere bağımsızlığını kazandı. 1397 yılındaki iç karışıklıklarda Norveç'le birlikte İsveç de Danimarka'ya bağlandı. Yapılan savaşlar sonunda 1645'te Danimarka bugünkü durumunu aldı. 1848'de yapılan değişiklikle meşruti bir idare kabul edildi. Birleşmiş Milletlerin kurucu üyeleri arasında bulunan Danimarka, 1949'da NATO'ya katılmıştır. Avrupa Konseyinin de kurucularından olup 1951'de İskandinav ülkeleri arasında bir konsey kurarak iş birliğini arttırmıştır. 1960 yılında da AET'ye üye olmuştur.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
254
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Üst