D Vitamini Değerleri

Ömer
Yönetici
D Vitaminindeki Değerler, D Vitamini Değerleri Neler

D Vitamini İçeren Gıdalar Nelerdir?

Somon, uskumru ve sardalya balığı ve D vitamininden zenginleştirilmiş süttür (fortified milk). Bazı bitkiler ve nişasta kökenli D vitamininin biyo yararlılığı çok azdır. Yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerini D vitamini ile zenginleştirmek pratik olarak mümkün değil. Genel olarak denebilir ki sadece gıdalardan D vitamini gereksinimi karşılanması olası değildir. Mesela 100 gram somon balığı yediğimizde 600 ünite, 240 cc zenginleştirilmiş süt içtiğimizde sadece 100 ünite D vitamini kazanabiliriz.

Kanımızdaki aktif D vitamini, 25(OH) D (25 hidroksi vitamin D) olarak adlandırılır. Normal değeri 30-40 nanogram/mililitre arasındadır. 30ng/mL’nin altı, yetersizlik olarak değerlendirilmeli. Bazı uzmanlar 40-60 arasını normal olarak görüyor. Kemik kırılmasını engelleyici değer 40 ng/mL olarak kabul edilmekte. Araştırmalar, normal beslenen ve yeteri kadar güneşe çıkanlarda bile, kanda aktif D vitamin düzeylerinin düşük olduğunu gösteriyor.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
1
Görüntülenme
9B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
15B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst