coca cola nasıl yapılır

  • Konuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
  • Görüntülenme 5.924
M
Misafir
kola nasıl yapılıyor, coca cola nasıl üretiliyor içine ne koyuyorlar
 
deep Harbi Aktif Üye
Yayınlanan türleri içinde şeker ve yüksek miktarda fruktoz mısır şurubu, karamel boyası, kafein, fosforik asit, kokain ağacı yağı, kola cevizi, limon yağı, vanilya ve gliserin bulunduğunu söylerler. Sözü edilen şurup tarifi büyük oranda değişir. Coca-cola'nın temel kola lezzeti ve rakip kola içecekleri temel olarak vanilya ve tarçından gelir; çeşitli markalar arasında ayırt edici tatlar, portakal, misket limonu ve limon ve küçük Hindistan cevizi türü baharatlar gibi belirtilerin sonucudur. Bazı doğal kolalar ayrıca kola cevizi içerir; ama Coca-cola içermez, kimyasal testler böyle bir durumu belirlememiştir.

Coca-cola bugün için, kokain yapraklarını tıbbi kullanım amacıyla arındırmak için bir Birleşmiş Milletler yasası kullanır.

Çünkü kokain, kokain ağacı yapraklarında doğal olarak bulunur, günümüzün Coca-cola'sı "harcanmış", veya işlenmiş kokain ağacı yapraklarını kullanır, içeceği lezzetine katılmak üzere bunlar kokain çıkarma işleminden geçer. Kokain ağacının yaprakları Peru ve Bolivya gibi ülkelerden ithal edilir ve Stepan adında kimyasal bir şirket tarafından işleme tutulduktan sonra kokaini çıkarılmış kalıntılar Coca-cola'ya satılır. Bazı kişiler, bu işlemin, moleküler küçüklükteki kokain alkoloidlerinin tümünü çıkaramayacağını, bu yüzden içeceğin hâla kalıntı miktarlarda uyuşturucu içerdiğini söylerler. Coca-cola şirketi, halen Coca-cola'da var olan kokain ağacı yaprağı hakkında yorum yapmayı reddetmektedir.

Türkiye'de Antalya'da bir mahkeme davasında, Türkiye Coca-cola'daki cochineal boyasından bahsetmiştir, fakat şirket şu anda boya kullandığını yalanlamıştır.

Diğer formüller

Amerika'da, Coca-cola normalde temel tatlandırıcı olarak şeker yerine yüksek früktozlu mısır şurubu kullanır. Çünkü ABD'de mısır teşvikleri ve şeker ithal tarifeleri YFMS'yi oldukça ucuz hale getirir.

Koşer Coca-cola
Yahudilerin hamursuz bayramı olarak bilinen Passover için üretilen Koşer (Yahudiler için helal olan) Coca-cola, 2 litrelik şişelerde satılır ve sarı kapağının üzerinde, OU-P işareti bulunur, bu da Ortodoks Yahudi Birliği'nin bu içeceği Yahudi Bayramı için Helal olarak belirttiğini gösterir, veya üzerinde CRC-P yazılı beyaz kapak belgelendirmenin Chicago Hahamlar Birliği tarafından yapıldığını belirtir.

Her zamanki Coca-cola formülü koşer olduğu halde (sığır donyağından yapılan asıl gliserin bitkisel gliserin ile değiştirilir), Hamursuz Bayramı'nda Aşkenaz Yahudileri Yüksek Früktoz Mısır Şurubu(YFMŞ)'nun da dahil olduğu bazı besinleri tüketmez..
Koşer törelerinden çok daha sıkı ve daha karmaşık olan Kaşrut törelerine göre, şeker temelli formüllerin bile hâla formülünün ve şişeleme tesisinin belgelenmesi gereklidir.

Meksika Coca-cola'sı
Amerika'da, koyu esmer tüketicilerden Kola'yı eski halde tutmak için güçlü bir talep vardır. Bu yüzden Coca-cola, Meksika'da ürünlerini şeker bazlı olarak ve geleneksek depozitolu cam şişelerde satar. Son zamanlarda, genç kola tüketicileri arasında şöyle bir inanç ortaya çıktı; bunun Kola'nın gelecekte çıkacak yeni formülü olacağını düşünüyorlar. Şirket insanlara "Meksika kolası" satın almaları için şeker-temelli Coca-cola aramalarını tavsiye ediyor.

Coca Cola Reklamı
Amerika’daki bir futbol maçında Coca-cola, verdiği bir reklamda bir kaç kareliğine formülü vereceğini açıkladı. Ancak daha sonra bunun gerçekten öyle olmadığı ve bir pazarlama fikri olduğu ortaya çıktı. Dijital video kaydedici ile kaydedilen reklamda görülen malzemeler ise şunlardı: "Küçük Hindistan cevizi yağı, Misket limonu suyu, kakao, vanilya, kafein, "lezzet" ve bir gülücük.

Sözde gizli tarifler

Pemberton tarifi

Bu tarifin Coca-cola'nın mucidi J. 1888'de ölmeden hemen önceki günlüğündeki bir yazıya ait olduğu iddia ediliyor.

Malzemeler:
1 ons (28 g) Kafein sitrat
3 ons (85 g) sitrik asit
1 ons (30 ml; 1 ons) vanilya yağı
1 kuart (946 ml; 33 ons) misket limonu suyu
2.5 ons (71 g) "Lezzet," mesela, "Karışım 7X"
30 pound (14 kg) şeker
4 ons (118.3 ml; 4.2 ons) kokain tozu(kokaini alınmış kokakin ağacı yaprağının aroması).
2.5 gal (9.5 l; 2.1 gal) su
karamel yeterli

"kafein, asit ve misket limonu suyunu bir çeyrek kaynar suda karıştır ve soğukken vanilyayı ve aromayı ekle."

Lezzet(Karışım 7X):
80 portakal yağı
40 tarçın yağı
120 limon yağı
20 kişniş yağı
40 küçük Hindistan cevizi yağı
40 neroli yağı
"24 saat beklesin."

Bu tarif malzemelerin ne zaman veya nasıl karıştırılıcağını veya aromanın ölçü birimini belirtmiyor (Buna rağmen "Karışım 7X"'in ilk önce karıştırıldığını ima ediyor.) Bu tariflerden genel olanı, hazırlayanların yöntemi bildiğini varsayıyor.

Reed tarifi
Bu tarif eczacı John Reed'e ait.
30 pound (14 kg) şeker
2 gal (7.6 l; 1.7 gal) su
1 kuart (950 ml; 33 ons) misket limonu suyu
4 ons (110 g) kafein sitrat
2 ons (57 g) sitrik asit
1 ons (30 ml; 1.0 ons) vanilya yağı
3/4 ons (22.18 ml; 0.78 ons) akışkan kola cevizi yağı
3/4 ons (22.18 ml; 0.78 ons) akışkan kokakin ağacı yağı

Merory tarifi
Bu tarif “Yemek Tatlandırıcıları: Derleme, Üretme ve Kullanma Kitabı”ndan. 3.8 litre şurup yapılıyor. Ürün (1 onsta karbonatlı suya tat vermek için kullanılır (30 ml; 1.0 ons) şişe başına): 128 şişe, 6.5 ons (190 ml; 6.8 ons).
5 pound (2.3 kg) şekeri tamamen eritmek için yeterli miktarda suyla karıştır.
(Yüksek früktozlu mısır şurubu şekerin yarısı yerine kullanılabilir.)
11⁄4 ons (35 g) karamel, 1⁄10 ons (3 g) kafein, ve 2⁄5 ons (11 g) fosforik asit ekle.

Kokaini 5⁄8 dirhem kokain ağacı yaprağından (Truxillo türü tercih edilir.) hippörik asit kullanarak çıkart; çıkan kokaini ayır.

kokain ağacı yapraklarını ve kola cevizlerini ıslat (ikisi de ince toz haline getirilmiş; 1⁄5 dirhem (0.35 g) 3⁄4 ons oranında (21 g) 20% alkol.

%20 sertliğe kuvvetlendirilmiş Kaliforniya beyaz şarabı 1909 dolaylarında nemlendirici çözeltisi olarak kullanıldı, ancak Coca-Cola basit bir su/alkol karışımına geçmiş olabilir.
Islattıktan sonra, ikisini ayır ve şuruba sıvı ekle.

1 ons (28 g) misket limonu suyu ekle (önceki içerik besbelli, şu anda Coca-Cola inkâr ediyor.) veya yerine misket limonu suyu sertliğinde sitrik asit ve sodyum sitrat gibi bir su çözeltisi kullan.
Birlikte karıştır.
1⁄2 dirhem (0.89 g) limon yağı,
1⁄4 dirhem (0.44 g) portakal yağı,
1⁄10 dirhem (0.18 g) Çin tarçını yağı,
2⁄5 dirhem (0.71 g) küçük Hindistan cevizi yağı, ve arzu edilirse, küçük miktarlarda
kişniş,
lavanta, ve
neroli yağları,
yağ karışımına 1⁄10 ons (2.8 g) su ekle ve 16 derecede 24 saat beklemeye bırak. Bulanık bir tabaka çıkacak.
sıvıdan sadece temiz kısmı çıkar ve şurubu ekle.
7⁄10 ons (20 g) gliserin ekle (bitkisel kaynaktan, böylece içecek kendi inançlarının beslenme sınırlamalarına dikkat eden Müslümanlara ve Yahudilere satılabilir) ve 3⁄10 damla (0.53 g) vanilya yağı.
Bir galon şurup yapmak için su ekle (klorla işlenmiş).

This American Life tarifi
11 Şubat 2011'de, Ira Glass, This American Life adlı kendi PRI radyo dinletisinde, "Everett Beal'ın yemek tarifi Kitabı"nda açığa çıkan, 28 Şubat 1979 tarihinde Atlanta Gazete-Birleşimi'nden kopyası çıkarılan Coca-Cola'nın sır formülünü gözler önüne serdi. Formül temel olarak Pemberton'un günlüğünde bulunan formülle uyuşuyor. The recipe revealed contains:
Kokain ağacı yaprağının sıvı yağı: 3 dirhem USP
Sitrik asit: 3 ons
Kafein: 1 ons
Şeker: 30 pound
Su: 2.5 gal
Misket limonu suyu: 2 pint (1 kuart)
Vanilya: 1 ons
Karamel: 1.5 ons veya renk için daha fazla

7X lezzet sırrı (5 galon şuruba 2 ons çeşni kullan):

Alkol 8 ons
Portakal yağı: 20 damla
Limon yağı: 30 damla
Küçük Hindistan cevizi yağı: 10 damla
Kişniş yağı: 5 damla
Neroli yağı: 10 damla
Tarçın yağı: 10 damla

Kaynak: Vikipedi
 

Benzer Konular

Yanıtlar
14
Görüntülenme
14B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
12B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
25B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
11
Görüntülenme
21B
Üst