Cartlak Kebabı Tarifi

Kebaplar & Köfteler bölümünde yer alan bu konu cicozz tarafından paylaşıldı.

  1. cicozz

    cicozz Çocukluk cicozlarda saklı

    Cartlak Kebabı Tarifi - Cartlak Kebabı Nasıl Yapılır

    Gaziantep'e özgü yemeklerden bahsedip de cartlak kebabını geçmek olmaz. Çünkü Antep'in en ünlü kebabıdır cartlak (diğer adıyla ciğer) kebabı. Bazısı sıra sıra ciğercilerden, ister, mangalda pişirilen şişini, ister, kavurmasını yer. Bazısı kurbanlık kesilen koyunun ciğerini ya hemen oracıkta kebap eder ya da daha sonra yapmak için saklar. Benim sakatatla pek aram yoktur ama eğer güzel yapılmışsa kavrulmuşundan biraz yerim.

    Genelde şişde yapılana karaciğer, kavrulana ise akciğer kullanılır. Kuyruk yağı mutlaka kullanılır ama eğer kavuruluyorsa, kuyruksuz, sıvı yağ ile kavrulanı daha hafif ve (bence) daha güzeldir. Ama şişde yapıyorsanız yemeseniz bile aralara kuyruk yağı koymanız tadını alması açısından iyidir.

    Cartlak kebabının aslı, hiç baharatsız, tuzsuz olarak şişlere saplanıp yenilirken tuz atılarak yenmesidir. Ama tabi terbiyelerek de yapılabilir ki yukarda gördüğünüz fotoğraf da terbiyelenmiş bir şekilde pişmeyi bekleyen ciğerler.

    Cartlak Kebabı Malzemeleri

    1 kg ciğer
    2-3 diş sarımsak
    Çok küçük bir soğan
    Az nane
    Karabiber
    1 yemek kaşığı sıvı yağ
    1 tatlı kaşığı salça
    Arzuya göre az kekik

    Cartlak Kebabı Yapılışı
    Soğanı çok küçük doğrayıp bıcağın yanını kullanarak ezin veya rendeleyin, sarımsağı ezin ve tüm malzemeyi ete katıp karıştırın, ağzını kapatıp buzdolabında bir kaç saat dinlendirdikten sonra şişlere saplayıp mangalda pişirin.

     
  2. pesimist

    pesimist sanal alem

    bazen evin balkonunda yaparız harika :D
     
  3. Ömer

    Ömer Yönetici

    Yalnız benim bildiğim Cartlak demezler Cağırtlak derler :D
     
  4. pesimist

    pesimist sanal alem

    benim bilidğime görede urfa kebabı kanka ciger urfaya özgü bişi :D