Bileşik Nedir

Genel Kültür bölümünde yer alan bu konu deep tarafından paylaşıldı.

  1. deep

    deep Harbi Aktif Üye

    Bileşik Nedir, Bileşik Ne Demek
    Bileşik, iki ya da daha fazla cinste atomun bir araya gelerek oluşturduğu saf maddelere denir. Bileşiklerin en küçük yapı taşı moleküllerdir. Bileşiklerin genel özellikleri
    Bileşiklerin çoğu moleküler yapıdadır. Ama tuz gibileri atomik yapıdadır.
    Bileşikler belirli formüllerle ifade edilirler.
    Bileşikle karışımın farkı:
    Bileşikler belirli sayıda element atomunun kimyasal bir bağ ile bağlanmasıyla oluşur. Ancak karışımın belirli bir formülü yoktur.Bileşikleri oluşturan elementler bir araya gelerek kendi özelliklerini kaybederler fakat karışımları oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler.
    Bileşikleri asitler, bazlar, oksitler, tuzlar olarak sınıflandırılır.
    Bileşikler oluştukları element atomlarının özeliğini taşımazlar. Örneğin tuz ikisi de zehirli olan sodyum ve klorürden oluşurlar. Fakat soframıza lezzetli yemek tuzu olarak gelirler ya da su yakıcı olan oksijenden yanıcı olan hidrojenden meydana gelir. Ama kendisi söndürücüdür.
    Homojendirler.
    Belirli erime ve kaynama noktaları vardır.

    Tuz: NaCl
    Potasyum permanganat: KMnO4
    Asetik asit: CH3COOH
    Kalsiyum karbonat: CaCO3
    Amonyum fosfat: (NH4)3PO4
    Karbonat: CO3
    Nitrat: NO3
    Hidrojen klorür: HCl
    Kükürt dioksit: SO2
    Karbondioksit: CO2
    Glikoz: C6H12O6
    Su :H2O
    Amonyak : NH3
    Nitrik Asit : HNO3
    NaCl : * Tuz

    Karışımlar ile arasındaki farklar

    Bileşiklerin özellikleri
    1 - Bileşiği oluşturan elementler belirli oranlarda birleşirler..
    2 - Saf ve homojendirler.
    3 - Erime ve kaynama noktaları sabittir.
    4 - Kimyasal yöntemlerle elementlerine ayrışırlar.
    5 - Belirli formülleri vardır.
    6 - Bileşiği oluşturan elementler bileşik içinde özelliklerini kaybederler.

    Karışımların özellikleri

    1 - Karışımı oluşturan maddeler istenen oranlarda karıştırılabilirler
    2 - Saf değillerdir. Homojen ve heterojen olabilirler.
    3 - Erime ve kaynama noktaları sabit değildir.
    4 - Fiziksel yöntemlerle karışanlarına ayrılırlar.
    5 - Formülleri yoktur.
    6 - Karışanlar özelliklerini karışım içerisinde de korurlar.
    Kaynak: Vikipedi