Biber Dolması nasıl yapılır

Dolmalar & Sarmalar bölümünde yer alan bu konu deep tarafından paylaşıldı.

  1. deep

    deep Harbi Aktif Üye

    Biber Dolması Tarifi

    Yurdumuzun hemen hemen her yerindeki hanımların menüsünde bulunan ve her mevsim hazırlanabilen biber dolması benim favorilerim arasında. Doğu Anadolu'da bunun kurutulmuş biberle olan şeklide yapılıyorki o daha leziz oluyor.

    Damak tadımıza hitap eden bu Biber Dolması Nasıl Yapılır merak ediyorsunuz ve merakınızı giderip konumuzu anlatmaya başlıyorum.
    Biber Dolması
    Malzemeler
    • 250 gr kıyma et
    • 1 çorba kaşığı salça yada 1 kahve fincanı su içinde eritilmiş salça
    • Yarım kilo dolmalık biber
    • 1 adet soğan (ince doğranmış)
    • 2 adet domates (enine dilimlenmiş)
    • 1 avuç pirinç
    • Tuz ve karabiber
    • Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
    • 1 çorba kaşığı tereyağı
    Biber Dolması Yapılışı

    Öncelikle dolmanın içini hazırlıyoruz. Derince bir kabın içerisine kıyma etini koyuyoruz, onun da içerisine pirinç, soğan, maydanoz tuz ve biberi koyup karıştırıyoruz. Çok sert olduysa biraz su ile sulandırıp karıştırın.

    Taze dolmalık biberlerin sap kısımlarının yarım santim kesip içindeki çekirdekleri temizleyip yıkıyoruz.

    Biberlerin içerisine hazırladığımız içi dolduruyoruz. Tam olarak sıkıştırmamaya dikkat edin.

    Daha sonra biberlerin ağızlarına birer domates koyarak, dolmaları tencerenin içerisine biberlerin ağızları yukarı bakacak şekilde diziyoruz.

    Ardından biberler suyun altında kalacak şekilde, su, salça karışımını ilave ediyoruz. Pişirirken suyu azarlırsa üstüne su ekleyebilirsiniz.

    Pirinçler uzayınca ve biberler de yumuşamaya başlayınca yemeği ateşten alın.

    Daha sonra dolmaları tencereden çıkarıp bir tabağa koyun, dilerseniz üzerine tereyağı dökebilirsiniz. Ya da tereyağı sevmiyorsanız yemeğin suyunu üzerine eser miktarda dökebilirsiniz.

    Etli biber dolmasının püf noktaları

    Dolma harcının içerisine 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı eklediğiniz zaman, hem daha iyi pişer hem de daha leziz olur. Eğer dolmaların üzerine bir dolma taşı ya da porselen tabak kapatırsanız, dolmanız dağılmadan ve sarsılmadan pişecektir.
     
    Son düzenleme moderatör tarafından: 24 Şubat 2015