Bebeklerde ve Çocuklarda Kabızlık Sorunu ve Çözümleri

deep Harbi Aktif Üye
Bebeklerde ve Çocuklarda Kabızlık Sorunu, Nedenleri ve Çözümleri

Her yaşta insanların hayat standardını kötü etkileyen kabızlık, bebek ve çocuklarda da çok sık görünen bir rahatsızlıktır. Sizin de çocuğunuz büyük tuvaletini yapamıyorsa bu yazı okumanızda yarar var demektir.

bağırsak çalışma düzeninin farklı olduğunu ve bu nedenle bazı bebeklerin tuvalet alışkanlığının iyi olurken bazı bebeklerde düzensizlik gözlemlenebildiğini belirtti. Dr. Kader, "Eğer bebek normal düzen dışında birkaç gün kaka yapmadıysa ve tuvalet sırasında acı çekme, taş gibi ufak ve sert dışkılama meydana geliyorsa, bu dışkılamada kan izleri gözlemleniyorsa bebek kabız olmuş demektir. Kabızlık genel olarak 3 gün civarı sürmektedir. Eğer 3 günü geçmiş ve hala aynı sorun yaşanıyor, kan görülmeye devam ediliyorsa mutlaka bir çocuk doktoruna gösterilmelidir" dedi.

"KABIZLIK İHMALE GETİRİLMEMELİDİR"
Yeni doğan bebeklerde kabızlığın daha nadir görüldüğünü belirten Dr. Kader, bebeğin kakasını yaparken yüzünün kızarmasının normal olduğunu, anne sütü ile beslenen bebeğin daha sık kaka yaptığı için kabız olmadığını belirtti.

İnek sütü ile beslenen veya dışarıdan hazır mama ile beslenen bebeklerde kabızlık görülme oranının ise daha fazla olduğunu söyleyen Kader, "Eğer bebek bu şekilde besleniyorsa mutlaka kabızlık önleyici ilaç da alınmalıdır" diye konuştu.

Kabızlığı önleyici ilaçlar ile bebeğin kabızlığı hala geçmiyorsa yeterli beslenmediği anlamına geldiğini kaydeden Dr. Kader, "Kaka kalın bağırsakta ne kadar çok uzun süre durursa dışarıya atımı o kadar zor olur. Sertleşmiş kaka kalın bağırsağın son kısmından geçerken yırtık ve çatlaklara neden olabilmektedir. Bu acıyı yaşamak istemeyen çocuk dışkılamasını ertelemek adına içinde tutabilir. Bu da kakanın içeride daha fazla kalmasına ve kurumasına, büyük bir hacme ulaşmasına neden olur. Böylelikle kabızlık kendini belli eder" dedi.

KABIZLIĞIN NEDENLERİ NELERDİR?
Kabızlığın ortaya çıkmasının pek çok nedeni olabildiğini vurgulayan Dr. Kader, genellikle beslenme alışkanlığının düzensiz olmasından dolayı görüldüğünü ifade ederek, bir takım enfeksiyonlar ve yan etkili ilaçların da kabızlık yapabildiğini söyledi. Dr. Kader, şöyle devam etti: "Kabızlıkta en önemli etken yeme alışkanlığının düzenidir. Çocuğun bol sıvı tüketmesi, dışkılamanın kolay yapılabildiği lifli gıdalar yemesi, düzenli dışkılama için düzenli bir tuvalet alışkanlığı edinmesi gerekmektedir. Beslenme dışında hareketsizlik de çocukta ishale neden olabilmektedir."

"Sürekli kabızlık sorunu yaşayan çocuklar genellikle iştahsız, çabuk doyan çocuklardır" diyen Dr. Kader, bu çocukların genellikle ana öğün yemekler yerine ara öğünlerde düzensiz bir yeme alışkanlığına sahip olduklarını, bu tip durumlarda çocukta genellikle şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, kramplar gözlemlendiğine dikkat çekerek, böyle durumlarda çocuğun mutlaka bir çocuk doktoruna gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Konu kabızlık olduğunda doktora danışılmadan çocuğa herhangi bir fitil, lavman veya müshil verilmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Kader, "Kabızlıkta temel amaç kalın bağırsağın tıkanıklığını temizlemektir. Bu temizleme sonrası çocuğun normal tuvalet alışkanlığına geri döndürülmesi ve kaka yapma ile ilgili sıkıntıların ortadan kaldırılması esastır. Ağrıyı ortadan kaldıracak durum kakanın kalın olmaması ve yumuşak kalmasıdır. Bunun için kontrollü bir beslenme alışkanlığı gereklidir. Tuvalet alışkanlığı düzelen çocuklar günde iki defa 5-10 dakika arası tuvalette kalmaktadırlar" şeklinde konuştu.

Kabızlık tedavisinin çocuğa göre değişebildiğini vurgulayan Dr. Kader, sözlerini şöyle tamamladı: "Tedavi küçük çocuklarda büyüklere oranla daha uzun sürmektedir. Ayrıca önemli bir nokta; eğer kaka uzun süre bağırsakta kalırsa bu kalın bağırsağın genişlemesine neden olabilir. Böyle bir durumda ise ameliyat gerekebilmektedir."
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
11B
Üst