bebeğinizde gazz

gizems HaRbİ PrEnSeS
GAZ SANCISI BEBEKLERDE SIKÇA GÖRÜLEN BİR PROBLEMDİR. BEBEK 2-3 HAFTALIK OLDUĞUNDA BAŞLAR, 4-6 HAFTADA EN YOĞUN DÖNEME ULAŞIR, ÇOĞUNLUKLA 4 AYDA BİTER.

Bebeklerin gaz problemi her yeni doğum yapmış annenin kabusudur. Bu kabus 20. günü akşamı başlar ve aşağı yukarı 4. ayın sonuna kadar da sürer. Bu ilk 20 gün tabiatın annelere bahşettiği grace periyottur, bu dönemde anne doğum sonrası kendisini toparlamaya vakit bulur, fakat 20. gün akşamı gaz sancıları başlayacaktır.

BEBEKLERDE GAZ UFAK BİR PROBLEM GİBİ GÖZÜKSE DE HEM BEBEK HEM DE ÇEVRESİNDEKİLER İÇİN ZOR BİR DURUMDUR. ÖZELLİKLE YENİ DOĞAN BEBEKLERDE SİNDİRİM SİSTEMİNİN TAM GELİŞMEMİŞ OLMASI NEDENİ İLE GAZ PROBLEMİNE SIKÇA RASTLANIR.

Bebeklerde saz sancısının nedeni hareketsizliktir. Bir ameliyattan sonra ya da sezaryen yapmış anneyi kaldırıp yürütmelerinin nedeni de gazı önleme çabasıdır. 4. aydan sonra bebek kendi kendine dönmeye başladığından ötürü gaz problemi biter. Sırf bu yüzden bebekler arabaya bindiklerinde gaz problemi geçmektedir. Eskiden bebeklerin gaz problemi çekmemelerinin nedeni düz yatak kullanılmaması, beşik ve salıncak kullanılması, yahut ayaklarında ya da battaniye içerisinde uyutmalarıydı. Annelerin üzerine düşen vazife çocuklara hareket verecekler, sık sık kucaklarına alacaklardır. Kucaklarında şu biçimde dik tutarak akciğerleri hizasında değil, barsak ve mide hizasında ele hafif bir çukur vererek hava boşluğu bırakacak şekil verilerek hafifçe vurulmalıdır böylece bebeğin gaz çıkarması sağlanmış olur. Dört ayın sonuna yani gaz problemi bitinceye kadar bunu uygulamak gerekir. Bundandır ki, kucağa alma, alışır gibi inanışlar itibar edilmemelidir.

YENİ DOĞAN BEBEKTE KARIN AĞRISI VE GAZ PROBLEMİ VARSA DEVAMLI AĞLAR. HUZURSUZDUR VE DOLAYISIYLA ÇEVRESİNDEKİLERİ DE HUZURSUZ EDER. BEBEĞİN KARNINDA GERGİNLİK GÖRÜLÜR VE BACAKLARINI SÜREKLİ KENDİSİNE DOĞRU ÇEKER.

Bebek gazı olduğunu hıçkırık tutması, alttan gaz çıkarma ve meme emerken karnından gelen gurultularla göstermeye çalışır. Eğer bunlar varsa anne gazını etkili bir şekilde çıkaramıyor demektir, dikkat etmek gerekir.

SIK VE DÜZENSİZ BESLENEN BEBEKLERİN GAZ SANCILARI DAHA DA ARTABİLİR. BU NEDENLE BEBEKLER GEREĞİNDEN FAZLA EMZİRİLMEMELİ GEREKSİZ YERE EK BESİNLER VERİLMEMELİDİR.

Bu devrede ikinci bir gaz sancısı nedeni aşırı yedirmektir. Çok ağlayan çocuklara aç zannedilerek meme verilir. Çocuğun hazımsızlık ağrıları çekmeye başlar ve bu sancı gaz sancısından çok daha beterdir. Bunu normalde altın sarısı renkte olması gereken kakanın yeşil renge dönmesi ile anlayabiliriz. Çocuğun yeşil renkte kaka yapması üşüttüğünü ya da annenin ayağını üşüttüğünü göstermez. Soğuğun gaz sancısı ile hiçbir ilgisi yoktur, hareketsizlikten kaynaklanır. Kucağa almanın da hiçbir sakıncası yoktur
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
14B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst