Bağcılık Teknikeri

Genel Kültür bölümünde yer alan bu konu LAL tarafından paylaşıldı.

  1. LAL

    LAL Moderatör

    Bağcılık Teknikerliği, Bağcılık Teknikeri mesleği

    Bağcılık Teknikeri hakkında bilgiler

    Kaliteli üzüm yetiştirilmesi ve üzümden şarap, sirke vb. ürünlerin
    üretilmesinde ziraat mühendisine yardımcı olarak çalışan kişilere bağcılık teknikeri denir.

    Bağcılık Teknikerinin Görevleri

    Yetiştirilecek üzüm cinsine uygun toprağı ve asmayı seçer,
    Asmaları aşılar, toprağı gübreler,
    Asmaları zararlılardan korumak için ilaçlama, zararlı otları temizleme
    gibi önlemler alır,
    Üzümlerin toplatılıp, kurutulması için uygun zamanı ve yeri belirler,
    Üzümleri yaş ve kuru olarak pazarlar,
    Üzümlerin işlenerek şarap, sirke, şıra, meyve suyu yapılması ile ilgili
    işleri yürütür.

    Bağcılık malzemleri - bağcılıkta kullanılan ilaçlar

    Üzüm asması,
    Asmaları dikmek için kazıklar, kazıkları bağlamak için teller,
    Bel, çapa,
    Bağ makası,
    Haşere ilaçları,
    İlaç püskürtme makinesi.

    Bağcılık teknikeri olmak isteyenlerin;
    Biyolojiye, özellikle botaniğe ilgili ve bu alanda başarılı,
    Açık havada çalışmaktan, bitki üretmekten hoşlanan,
    Bedence sağlıklı ve dayanıklı
    kimseler olmaları gerekir.

    BAĞCILIK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

    Mesleğin eğitimi aşağıdaki üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının
    Bağcılık bölümlerinde verilmektedir.
    Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir MYO - Manisa
    Sütçü İmam Üniversitesi İslahiye MYO - Kahramanmaraş
    Mersin Üniversitesi Mut MYO.
    Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan MYO - Hatay
    Selçuk Üniversitesi Hadim MYO - Konya

    Bağcılık Mesleğinin eğitim süresi 2 yıldır.
    Eğitim süresince; Matematik, Teknik Resim, Zirai Botanik, Zirai
    Meteoroloji, Bağ Hastalıkları, Analitik Kimya, Ekonomi, Bağ Ekolojisi,
    Asmanın Tanımı, Bağ Zararlıları, Asmanın Beslenmesi ve Gübrelenmesi,
    Bağlarda Yabancı Otlar, Toprak Bilgisi, Bağ Tesis Tekniği ve Bakımı, Asma
    Fidanı Yetiştirme Tekniği, Şarap ve Şıra Teknolojisi, Uygulamalı Bağcılık,
    Bilgisayar Programlama, Bağ Klon Seleksiyonu, Üzüm Değerlendirme ve
    Ekspertiz, Bağlarda Mekanizasyon derslerini alırlar.
    Bağcılık programında amaç, daha çok uygulayıcı olarak, iyi kalitede üzüm
    yetiştirmek için toprağın ve asmanın seçilmesi, asmaların bakımı ve
    beslenmesi, üzümlerin toplanması, yaş ve kuru olarak pazarlanması, şıra ve
    şarap yapımı gibi işlerin yürütülmesinde ziraat mühendisleri ile birlikte
    çalışacak bağcılık teknikeri yetiştirmektir.