Atom Bombası Nasıl İmha Edilir?

Ömer
Yönetici
Dünyanın nereye gittiğini kestirmek zor. Fallout dünyasına benzer bir dünyada yaşamak istemiyorsanız, ipler sizin elinizde.

1945 yılında ilk denemeden sonra atom bombaları, bilim ile yıkımın kesiştiği tek nokta oldu. Bu bombaların geliştirilmesinde başrol oynayan isimlerden biri de Albert Einstein'dı, fakat bunu istemeden yaptı. Tamamen bilimsel bir çalışma olarak katıldığı proje sonuçlandığında, silah olarak da kullanılması için prosedürleri hazırlayan Amerika Hükümeti'ne tepki gösteren Einstein, tüm çabalarına rağmen projenin savaşlarda kullanılmasına engel olamadı.
atom-bombasi-imha.jpg

Bir atom bombasının dışarıdan görünümü.

Bu yazıda da, bir atom bombasını nasıl etkisiz hale getireceğinizi anlatıyoruz. Oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan atom bombası, bir atomun parçalanmasıyla birlikte ortaya çıkan enerjiden yararlanılarak elde ediliyor. Yıkım etkisi ise oldukça büyük. Tabii ki gündelik hayatta karşınıza çıkacak cinsten bir sorun değil, fakat popüler bilimin bu ilgi çekici konusu, eminiz sizin de ilginizi çekecektir.

Adım 1
Atom bombasını etkisiz hale getirmekle, binlerce insanın hayatı kurtarılabilir. En azından böyle bir bilgiye sahip olmak bile, başlı başına konunun ne kadar ilgi çekici olduğunu gösteriyor. Umuyoruz bu bilimsel ve gerçek bilgilerle donatılmış makaleyi okurken, keyifli vakit geçirirsiniz. Makale her ne kadar ciddi bir içeriğe sahip olsa da, gerçekleşme olasılığı çok düşük olduğu için, size bir şeyler öğretirken, keyifli vakit geçirme amacı taşımaktadır.
atom-bombasi-imha-1.jpg

Atom bombaları patladıklarında göğü büyük bir bulut kaplar.
Bu buluta mantar bulutu da denir.

İmha etme işlemine, öncelikle patlatıcı ile batarya arasındaki bağlantıları sonlandırmakla başlayın. Geri sayım aleti bombanın üzerlerinde bir yerlerde olmalı. Batarya da tipik bir bataryadan farklı olmaz. Dolayısıyla bombanın bu ekipmanlarını hemen fark edeceksinizdir. Bu adımda dikkatli olmanızda fayda var. Unutmayın, binlerce hayat sizin elinizde. Zira patlatıcının olduğu bölüm, bubi tuzağı şeklinde olabilir. Bu adımı zarar görmeden geçmek için, tüm dikkatinizle, batarya ile patlatıcı arasındaki bağlantıyı etkisiz hale getirmeye çalışın. Kabloları elle koparmak, iyi bir çözüm değil.

Adım 2
Nötron hareketlendiricisini bombadan ayırın. Bu yapı, tetiğe benzer bir yapıdır. Nötron hareketlendiricisi, küçük bir küre şeklinde olabildiği gibi, yüksek radyoaktivite içeren bir disk şeklinde de olabilir. Disk, radyoaktif açıdan yüksek derecede tehlikeli olduğundan, genelde küçük bir kürenin içerisine entegre ediliyor. Bu kısım, patlamayı gerçekleştiren kısım. Dolayısıyla, hareketlendiriciyi, bombadan ayırırsanız patlama tehlikesini ortadan kaldırmış olacaksınız. Bu adımı gerçekleştirmeden önce radyasyon geçirmeyen bir elbise, başlık ve eldiven giymeniz sizin yararınıza olacaktır.
atom-bombasi-imha-2.jpg

1945 yılında Nagasaki'ye atılan atom bombası.

Nötron hareketlendiricisini bombadan ayırdıktan sonra bir kenara koyun. Unutmayın ki, bomba hala önünüzde, ve diğer yollarla patlamaya uygun. Sadece ön görülen mekanizmayı etkisiz hale getirdiniz şimdilik. Dolayısıyla bu vakitten sonra gerçekleşen bir patlama, bir şehri ortadan kaldıracak kadar yıkıcı olmayacaktır.

Adım 3
Konvansiyonel patlayıcıyı da bombadan ayırın. Bu patlayıcı, bombanın patlaması halinde, patlayacak ilk kısımdır. Eğer konvansiyonel patlayıcı, bir hükümet tarafından imal edildiyse, muhtemelen güvenli bir şekilde çıkarılabilir olacaktır. Fakat teröristler tarafından imal edilen bir atom bombası, malzemeden tasarruf etmek amacıyla, o kadar da güvenli olmayabilir. Dolayısıyla bu adımı oldukça yavaş ve dikkatli bir şekilde gerçekleştirmenizde fayda var.
atom-bombasi-imha-3.jpg

Bir atom bombasının iç yapısı.

Adım 4
Atom bombasından geriye sadece belli başlı parçalar kaldı. Önemli patlayıcıların hepsi artık mekanizmanın dışında durduğundan, ana bombadan geriye sadece metal parçaları ve parçalanmak üzere bekleyen atom kaldı. İki küçük metal parçası, geriye kalan bombanın ortasında duruyor olmalı. Bu ikisini birbirinden ayırmalısınız. Fakat bu iki metal parçasının, boyutlarına oranla bir hayli ağır olduklarını söylememiz gerekir. Dikkatli olmakta fayda var.
atom-bombasi-imha-4.jpg

Japonya'yı vuran atom bombaları, Enola Gay adlı bu uçaktan bırakılmıştı.

Bu metal parçalarının içinde U-235 yığınları bulunuyor. Diğer bir adıyla, Uranyum izotopları. Aynı zamanda bir atom bombasının en pahalı parçalarıdır bunlar. Piyasada iyi para ederler. Fakat unutmayın ki, yine sadece atom bombası yapımında kullanılırlar. O yüzden bombadan ayırdıktan sonra, U-235'lere karışmamakta fayda var. Ayrıca bu iki metal yığınını birbirlerinden uzakta tutmalısınız. Sahip oldukları radyasyon, yanyana geldiklerinde harekete geçerek, sızıntı oluşmasını sağlayabilirler. Sadece siz değil, civardaki birçok kişi bu sızıntıdan etkilenir.
U-235'leri birbirlerine yaklaştırmadığınız takdirde, eldivensiz de tutabilirsiniz. Fakat eldivenle taşımak daha kolay.

Adım 5
Metal yığınlarını (Unutmayın, içlerinde U-235 izotopları bulunuyor) birbirlerinden ayrı metal kutulara koymalısınız. Eğer elinizde metal kutu yoksa, bulunduğunuz yerin en uzak iki noktasına ayrı ayrı koyun. Evet, artık işlem tamam. Milyon dolarlık bombayı etkisiz hale getirdiniz ve binlerce, belki de yüzbinlerce insanı kurtardınız. Bundan sonrasında yetkilileri çağırarak, sosyal sorumluluğunuzu tamamlamış olursunuz. Artık bir kahraman ilan edilebilirsiniz.
atom-bombasi-imha-5.jpg

Dünya üzerindeki nükleer bomba test bölgeleri.

Bir atom bombasını imha etmek bu kadar kolay. Kolaylığı, stresli bir iş olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Umuyoruz makaleyi okurken, atom bombasını nasıl imha edeceğinizi öğrenmenizin dışında keyifli vakit geçirmişsinizdir.
 

Benzer Konular

M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
13B
Misafir
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Üst