Asit Yağmurları ve Çevreye Etkisi

Ömer
Yönetici
ASIT YAGMURLARI VE ÇEVREYE ETKISI
Asit Yagmurlari kükürt ve azot dioksitlerin atmosferdeki nemle birleserek sülfürik ve nitrik asitli yagmur, kar ya da dolu olusturmasi biçiminde kirlilige yol açmasidir. Bu tür yagmurda tanecikler siste asili olarak süspansiyon olusturabilir ya da en kuru halde birikebilirler.
Asit yagmurlarinin verdigi ileri sürülen zararin bir bölümünün aslinda bazi dogal nedenlerden kaynaklandigi yapilan arastirmalar sonucunda anlasilmissa da, petrol ve kömür yanmasindan olusan kükürt dioksit ile otomobil motorlarindan çikan azot oksidin, asit yagmuru sorununu büyük ölçüde siddetlendirdigi kesindir.
Kirlilige yol açan tanecikler, kaynaklarindan binlerce kilometre uzaga rüzgarla tasinabilir. Sözgelimi A.B.D‘nin kuzey dogusundaki asit yagmurlarina, Kanada dan yayilanlar da katilmis, Kanada nin dogusundaki kükürt içeren yagis, A.B.D den kaynaklanmistir.
Bilim adamlarinin tümü asit yagmurlarinin denetlenmesi için bir an önce yasalar çikarilmasini istemektedirler. Ne var, ki söz konusu yasalarin yol açacagi harcamalar çok yüksektir, bu yüzden de sorunun çözülmesi sürekli ertelenmektedir.
Ekonomik faaliyet, kitliga karsi yapilan bir savastir. Insan bu savasta bir takim degerleri üretip tüketirken baska bir deger olan kaliteyi ÇEVRE ’yi de tüketmektedir. Hava, su, yesil ve toprak gibi ...... Biri kirlendigi zaman beraberinde, zincirleme olarak, digerleri ve bunlardan yararlanan insanlar da kirlenmekte ve yok olmaktadir.
Görüldügü gibi hava dogal ve yapay etmenlerce kirletilmektedir. Yapay etmenlerin temelinde insan bulunmaktadir. Fabrikadan, evlerden ve araçlardan çikan dumanlar tarafindan atmosfer durmadan kirlenmektedir. Bu kirlilik dogrudan oldugu gibi asit yagmurlari yoluyla da bitkiye, insana, suya, topraga ve tasa etki etmektedir.
Termik santrallerde, isitmada ve endüstri kurumlarinda kullanilan kömür atmosfere kül (kadmiyum, arçelik, kursun) CO2 ve SO2 yaymaktadir. Dünyada oldugu gibi Türkiye’de kömür ve petrol tüketimi giderek artmaktadir. Artan tasit sayisi da petrol tüketimini dolayisiyla atmosferdeki karbon monoksit gazini yükseltmektedir. Yanardaglar da havadaki SO2 ve CO2 gibi gazlarin miktarini arttirmaktadir. Bu gazlar havadaki su buhari ile birlesirler.

H2O+SO2 ______ H2SO4 (sülfirikasit) ve
H2O+NO2 ______ HNO3...
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
29B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Üst