Aşırı et tüketiminin zararları

Gündem bölümünde yer alan bu konu deep tarafından paylaşıldı.

  1. deep

    deep Harbi Aktif Üye

    Aşırı et tüketiminin sağlığa zararları nelerdir?

    İmkan buldukça et yemeği seven bir milletiz. Durumumuz bir de iyiyse sofralardan etli yemekler eksik olmaz. Fakat herşeyin fazlasının zararlı olduğu gibi fazla et tüketimi de insan sağlığını bozuyor ve hastalıktan hastalığa bizleri sevk ediyor.

    Özellikle Kurban Bayramında artan et ve tatlı tüketimi kolesterol hastaları için birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Uzmanlar, kolesterolün artmasının göz sağlığını olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunuyor.

    Kolesterol hastalarına, bayramda dikkatli beslenmeleri konusunda uyarıda bulunan Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Akın Banaz, “Kan kolesterolünün artması, göz kenarlarında ve göz kapağında yağ bezeleri diye bildiğimiz cilt altında oluşan yağ birikintilerine (Ksentelazma) neden oluyor. Kan kolesterolü düşse bile oluşan yağ bezeleri kendiliğinden geçmiyor. Ancak cerrahi yöntemlerle alınması gerekiyor. Bu nedenle Kurban Bayramı boyunca kolesterol hastalarının kırmızı et tüketiminde aşırıya kaçmamasını öneriyoruz.” dedi.

    Göz kapağında ve çevresinde oluşan yağ bezelerinin görmeyi olumsuz etkileyecek bir duruma neden olmadığını ifade eden Op. Dr. Banaz, yağ bezelerinin büyüklüğünün uygulanacak cerrahi operasyonun zorluk derecesini artırdığını ifade etti. Banaz, şu bilgileri verdi: “Yağ bezeleri görmeyi olumsuz etkileyecek bir durum oluşturmaz. Ancak büyüdükçe yüzde kötü bir görüntüye neden olur. Tedavide çeşitli yöntemler uygulanıyor. Ancak bunlar içinde en etkili olanı cerrahi operasyon. Lazer operasyonu da yapılsa göz kapağı veya altında cilt olmadığı için her şekilde dikiş atılması gerekiyor. Gözdeki yağ bezelerinin çok büyümeden alınması, operasyonu daha da kolaylaştırıyor. Operasyon, ortalama 5 – 10 dakika sürüyor. Ancak beze ne kadar büyük boyutlardaysa operasyon o kadar uzun ve zor oluyor.”