Antakya Usulü İçli Köfte Tarifi

Kebaplar & Köfteler bölümünde yer alan bu konu mahir tarafından paylaşıldı.

  1. mahir

    mahir Harbi Aktif Üye

    Antakya Usulü İçli Köfte nasıl yapılır

    Alışılmış içli köftelere benzemeyen Hatay yöresine ait bir yemeğin tarifi ile karşınızdayız. Yuvarlak değil yassı şekilde yapılan bu içli köfteyi yerinde gidip yemeye ve Antakya'yı gezmeye sizleri davet ediyoruz.

    Şimdi Antakya tarzı içli köftenin malzemelerini temin ederek işe koyulabiliriz.

    Malzemeler

    Dışı için
    • 250 gram çiğ köftelik bulgur
    • 1 yemek kaşığı biber salçası
    • Tuz
    • 1 adet yumurta
    • Yeteri kadar su
    İçi için
    • 250 gram yarım yağlı kıyma
    • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
    • 2 adet kuru soğan
    • 150 gram ceviz içi
    • 7-8 dal maydanoz
    • Tuz
    • Kimyon
    • Karabiber
    İçli köfte yapılışı
    antakya-icli-kofte.jpg
    Önce iç malzeme hazırlanır. Kıyma iyice suyunu çekene kadar kavrulur. Soğanlar yemeklik olarak doğranır ve 2 yemek kaşığı sıvıyağ ile ayrı bir kapta kavrulur. Daha sonra kıyma ilave edilir. Cevizler blenderda biraz çekilir. Ama toz haline getirilmez biraz büyükçe bırakılır. Maydanozlarda doğranır ve cevizlerle birlikte kıymaya ilave edilerek 5 dk daha kavrulur ve soğumaya bırakılır.

    Dışı için
    İnce bulgur derin bir kaba alınır. İçine kıyma salça ve yumurta ilave edilir. Üzerine su yavaş yavaş dökülerek sürekli yoğrulur ve macun kıvamına getiririlir (Burada dikkat edilemesi gereken nokta bulgurun ne kadar su kaldıracağı dır. Her markaya göre farklılık gösterebilmektedir). Daha sonra bu bulgur hamuru 2 eşit parçaya ayrılır. Yağlanmış bir yuvarlak cam kaba veya teflona, bir parçası serilir. Elle düzeltilerek düz bir zemin hazırlanır. Hazırlamış olduğumuz iç malzeme bu hamurun üzerine dökülür. Kalan diğer hamur parçasıda üzerine serilerek iyice bastırılır ve kenarları düzeltelir. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında rengi dönene kadar pişirilir. Fırındayken bulgurun üzerinin çok kurumaması için biraz su serpelir. Dilimler halinde servis edilir. Afiyet olsun.
     
    Son düzenleme moderatör tarafından: 12 Ocak 2015