Annemin Zeytinli Ekmeği Tarifi

Hamur İşleri bölümünde yer alan bu konu deep tarafından paylaşıldı.

  1. deep

    deep Harbi Aktif Üye

    Annemin Zeytinli Ekmeği nasıl yapılır
    zeytinli ekmek.jpg
    Malzemeler
    • 2¼ bardak beyaz un
    • ¾ tatlı kaşığı instant kuru maya
    • ¾ tatlı kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı şeker
    • 1 tepeleme tatlı kaşığı yoğurt
    • 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
    • ¾ bardak su
    • 20 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin (½ bardak)

    Annemin Zeytinli Ekmeği Hazırlanışı
    Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu, yoğurdu ve zeytinyağını koyun. Unu bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edip üzerine haznenin bir köşesine tuzu karşı köşesine şekeri ekleyin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

    Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

    Beyaz ekmek, 500 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.

    Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.
    10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.

    Yoğurma aşamasında ek malzeme sinyalinden hemen sonra irili ufaklı doğranmış zeytini ekleyin. (İyice karışmasını sağlamak için zeytinleri hafiçe una bulayabilirsiniz).

    Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin