Anne Adaylarına Yaz İçin Öneriler

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Yaz bütün sıcaklığıyla kendini hissettiriyor. Bi yanda sıcaklar diğer yanda yaz mevsimine bağlı enfeksiyonlar özellikle anne adaylarını zorluyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alper Mumcu yaz için önerilerini sizlerle paylaşıyor.

Yazın vajinal mantarların daha sık görülmesinin nedeni deniz ve havuzlar mıdır?
Op. Dr. Alper Mumcu Yaygın kanının aksine havuz ve denizden kadınlara vajinal mantar bulaşmaz. Sadece havuz suyu içindeki klor vajinda normalde bulunan ve ortamın asidik olmasını sağlayan yararlı bakterilerin de fonksiyonlarını yitirmelerine neden olur. Bunun sonucunda kadının genital bölgesinde bulunan mantarlar aktif hale gelerek enfeksiyona neden olabilirler. Özetleyecek olursak havuzdan sonra ortaya çıkan mantar enfeksiyonu başka birisinden ya da havuzdan bulaşan mantarlara değil kadının kendi vücudunda bulunan mantar sporlarının aktif hale gelmesine bağlıdır. Bununla birlikte yaz aylarında mantar enfeksiyonları sıkça görülür.

Alınması gereken önlemler nelerdir?
Op. Dr. Alper Mumcu
• Genital bölgenin nemli kalması mantar için uygun zemin hazırlar.Islak mayo ile oturmak en sık yapılan yanlışlardan birisidir. Genital bölgenin temizliğinde özellikle bu amaçla üretilmiş ürünleri tercih edin. Eğer gerekirse genital bölgenizi saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz.

• Dar pantolonlar özellikle zayıf kadınların tercih ettiği giysilerdir. Bu tür giyisiler şık olmakla birlikte sağlık açısından sakıncalı olabilir. Uzun süre dar bir kıyafetin giyilmesi genital bölgedeki nem oranının artmasına neden olabilir.

• Pamuklu çamaşır tercih edin. Sentetik iç çamaşırları hava sirkülasyonu engeller ve nemi emmedikleri için vajinal enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir.

• İrritan maddelerden uzak durun. Renkli tuvalet kağıtları, parfümler, kokulu kişisel hijyen ürünleri ve sabun genital bölgenin düşmanlarıdır. Bu ürünleri mümkün olduğunca kullanmamaya gayret edin .

Yaz aylarında kadınlar tatil dönemine denk geldiğinde adet kanamalarını erkene ya da geçe almak istiyorlar. Bu doğru mudur?

Op. Dr. Alper Mumcu Yaz aylarında kadın doğum hekimlerine başvuran hastalarda önemli bir kısmı adet kanamalarını erkene almak ya da geciktirmek istemektedir. Ne yazik ki beklenilen kanamayı erkene almak o kadar kolay değildir. Üstelik bu amaçla uygulanan tedavilerin başarısız olma olasılığı yüksektir. Öte yandan çok daha güvenilir ve etkili olan yöntem adeti geciktirmektir. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar için adet kanamasını geciktirmek son derece basittir. Hapın bir kutusu bittiğinde 7 günlük ara vermeden hemen yeni bir kutuya başlamak yeterlidir. Bu sayade o ayki adet kanaması atlatılacak, ve kanama otomatik olarak 3 hafta sonrasında görülecektir. Bu uygulamanın bilinen herhangi bir zararı ya da yan etkisi olmadığı gibi istenmeyen gebeliklerden korunma da aynı etkinlikle sürdürülebilir. 2003 yılının kasım ayında ABD'de piyasaya çıkması beklenilen seasonale isimli doğum kontrol hapı ile kadınlar yılda sadece 4 defa adet görebileceklerdir.

Hap kullanmayanlar kadınlar ne yapmalıdır?
Op. Dr. Alper Mumcu Hap kullanmayan kadınlar ise doktor muayenesi sonrasında progesteron hormonu içeren ilaçlar kullanarak adet kanamalarını 10 gün kadar geciktirebilirler. Daha uzun süreli uygulamalarda rahim iç zarında yıkılma meydana gelebileceğinden lekelenme şeklinde kanamalar ortaya çıkabilir. Bu nedenle tedavinin 10 günden uzun tutulmaması önerilir. Bu tür bir uygulamanın kadının hormonal dengesinde herhangi bir bozukluğa neden olması beklenmez.

Hamilelere yaz aylarında önerileriniz nelerdir?
Op. Dr. Alper Mumcu Hamile kadınların direkt güneş altında kalmaları önerilmez. Mutlaka gölgede ve tercihan üzerilerinde t-shirt ile dinlenmeleri daha uygundur. Yüksek koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır.Yaz aylarında ve özellikle plajda su kaybı her zamankinden fazla olacağından sıvı alımına azami dikkat göstermek gereklidir.

Hamilelik sırasında yazın hangi sporu yapmak uygundur?
Op. Dr. Alper Mumcu Hamilelik sırasında yapılabilecek sporlardan en uygunu yürüyüştür, ikinci sırada ise yüzmek gelir. Yüzme esnasında kol, bacak ve karın bölgesinde bulunan bütün kas grupları çalıştırılır. Kalp atım hızı ve alınan oksijen miktarı arttığı için dolayısı ile bebeğe giden oksijen miktarında da artış söz konusudur. Yüzmeyi gebelikteki en uygun spor dalı haline getiren faktör ise yaralanma tehlikesinin olmamasıdır. Yüzme bilen bir kişinin suda kendi kendini yaralaması, düşmesi ve biryerlere çarpması neredeyse olanaksızdır. Bir başka avantajı ise kişinin kendisini ağırlıksız hissetmesidir. Bu özellikle gebeliğinin son dönemlerinde olan kadınlar için psikolojik açıdan oldukça önemlidir. Ayrıca su içerisinde terleme ve vücudun çok fazla ısınması mümkün olmadığından egzersizin bu tür olumsuz etkilerini ortadan kaldırması da bir başka avantajıdır. Yapılan az sayıda çalışmada gebelikleri sırasında düzenli yüzen kadınların kendierini daha az yorgun hissettikleri, daha güzel uyudukları ve gebeliğin getirdiği ruhsal ve fiziksel streslerle daha kolay başa çıkabildikleri gösterilmiştir.
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst