Ankara - hanlar, hamamlar

BlueBerry Harbi Aktif Üye
HANLAR

Çengel Han: Kale altında ve Atpazarı Meydanı Sefa Sokakta bulunmaktadır. Kitabesinin 1522 tarihinde yapılmış olduğu anlaşılmaktadır.

Kurşunlu Han: Ankara Kalesine giden yol üzerinde bulunan ve Fatih'in sadrazamlarından Mahmut Paşa tarafından 1421 yılında yaptırılmış olan eser, tipik Osmanlı şehir içi hanlarındandır.

Mahmut Paşa Bedesteni: Kale yolu üzerinde ve Kurşunlu Hanın bitişiğindedir. 1421 - 1459 yılları arasında han ile birlikte Sadrazam Mahmut Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Doğu - Batı istikametinde boyuna uzanan büyük ve muntazam dikdörtgen plânda olup, on adet büyük kubbe ile örtülü bedesten ve bedesten dışında meydana gelmiş olan arasta ile birlikte iki kısımdan ibarettir. Anılan bedesten bugün Anadolu Medeniyetleri Müzesi teşhir salonu olarak kullanılmaktadır.

Sulu Han:
Hacı Doğan Mahallesi Tekneciler Sokağı ile Sulu Han Sokağı arasında bulunmaktadır. 1685 tarihinde Şeyhülislâm Cevvar Zade Mehmet Emin Bey tarafından Zincirli Camiye vakıf olarak yaptırılmış olduğu ileri sürülen Sulu Hana Hasan Paşa Hanı da denilmektedir. Fakat 1141 tarihli vakfiyede, Hanın Abdülkerimzade Mehmet Emin Bey tarafından vakfedildiği kayıtlardan anlaşılmaktadır.

Zağfiran (Safran) Hanı: At Pazarındadır. Aslen Kayserili olup, Ankara'ya yerleşen Hacı İbrahim Bin Hacı Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Vakfiyesi 1512 tarihlerinde düzenlendiğine göre bu tarihlerde yapılmış olmalıdır. Hanın yarısı mülk, yansı vakıfın ruhuna cüz-i şerif okumak, Lütfi Han kapısındaki musluğa bakmak için vakfedilmiştir. İçinde bir mescit yer almaktadır.
HAMAMLAR

Eski Hamam: Eski Hamam, Gazi Lisesinin tam karsisinda yer almaktadir. Oldukça harap durumda olan hamamin soyunmaligi tamamen yikilmis olmasina mukabil, sogukluk ve sicaklik, külhan dahil olmak üzere ayakta durmaktadir. Eserin mimari yapisi ve teknigi itibariyle XV. yüzyila ait oldugu tahmin edilmektedir.

Karacabey Hamami: Karacabey Hamami Talat Pasa Bulvari üzerinde olup 1444 tarihinde yapilmistir. Çifte hamam olarak teskil olunmus Karacabey Hamami bati kisminda birbirine bitisik soyunmaliklari, dogu kisminda ise batidakilere göre daha degisik insa tarzi gösteren sicaklik ve halvetleriyle birlikte bütünü kareye yakin büyük bir dikdörtgen meydana getirmektedir, birlesmektedir.

Sengül Hamami: Istiklâl Mahallesi Aci Çesme sokakta bulunmaktadir. Kadinlar ve erkekler kismi olmak üzere çifte hamam halinde yapilmis olan Sengül Hamaminin bugün Istiklâl Caddesi üzerindeki erkekler kismi evvelce kadinlara ait idi. Yan yana olan iki kismin da soyunmaliklarinin insa teknigi ve malzemesinden, 16-17. yüzyilda yapildigi anlasilmaktadir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
12B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
33B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
28B
LAL
Üst