"Alıç" Sirkesi Çok Faydalı

Ömer
Yönetici
"alıç" sirkesi çok faydalı
Dağ bayır gezerken görüp yabani meyve muamelesi yaptığınız Alıçların bir şifa kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Alıç başta tansiyon ve kalp hastalıkları olmak üzere pek çok derde deva oluyor.


Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Seyhun Yurdugül, ''Alıç sirkesi, tansiyon ve kalple ilgili sorunlarda yardımcı tedavi olarak kullanılıyor'' dedi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Seyhun Yurdugül, AA muhabirine, alıcın (Crataegus spp.), genel olarak Kuzey Yarımküre'nin ılıman ormanlık bölgelerinde yetişen doğal bir bitki türü olduğunu ifade ederek, ''10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçta yetişmekte olup 6-10 milimetre çapında meyvelere sahip, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı renklidir. Hafif ekşimsi lezzetli meyveleri yenilmektedir'' diye konuştu.

Yurdugül, alıcın Bolu'da sirkesinin yapıldığını kaydederek, şunları ifade etti: ''Bu sirkenin henüz günümüze kadar tanımlanması yapılmamış olup, piyasalar için yeni bir gıda maddesi özelliğini taşımaktadır. Bu sirke, alıç ağacının meyvesinden yapılan ender ürünlerden birisidir. Türkiye'de üretimi yerel bazda yapıldığı için çok tanınmamış bir gıda maddesidir (üretim yeri: Bolu, Bolu dışında Cunda Adası/Ayvalık'ta da bir miktar üretim belirtilmektedir). Damar sertliğine karşı antioksidan özellik taşıması nedeniyle tansiyon ve kalp ile ilgili sorunlarında yardımcı tedavi olarak kullanılabilir. Ayrıca şeker hastalığı ve böbrek hastalıklarında da tedaviye yardımcı etkisi Bolu'da yaşayanlar arasında belirtilmektedir.''

-''ALICIN HASTALIK YAPICI ÖZELLİĞİ YOK''

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yurdugül, ''Sirke içerisinde bakteriyolojik olarak yoğun miktarda Acetobacter türü bulunmakta olup bol miktarda asetik asit (sirke) sentezlediği tarafımca saptanmıştır. Bunlar dışında sirke içerisinde asidik ortam nedeniyle patojen (hastalık yapıcı) herhangi bir mikroorganizmaya rastlanmamıştır'' dedi.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
33
Görüntülenme
9B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
13B
Üst