Aksaray Hakkında Bilgi

deep Harbi Aktif Üye
Aksaray Hakkında Bilgi
İç Anadolu Bölgesi'nde Tuz Gölü'nün doğusunda yer alan ilimiz. Ankara, Nevşehir, Konya, Niğde ve Kırşehir arasında yer alır. Niğde'ye bağlı bir ilçeyken, 15 Haziran 1989 tarihinde il olmuştur.

Coğrafya

Yüz ölçümü: 4.336 kilometrekare

Aksaray ilinin toprakları plato ve ovalarla kaplıdır. Dağlık bölgeleri az olup, en yüksek noktası Hasan Dağ'dır. 3268 metre yüksekliğindeki Hasan Dağ'dan başka diğer önemli dağı ise 2137 metrelik Ekecek Dağı'dır.

İl merkezinin batısında Obruk Platosu, kuzeyinde Kızılırmak Platosu yer alır. Obruk Platosu'nun yüksekliği ortalama 1000-1500 metredir. Aksaray topraklarının güney doğusunda ise Konya Ovası'nın devamı olan Aksaray Ovası yer almaktadır.

Aksaray'ın önemli bir akarsuyu yoktur. Bölgede sadece küçük akarsu sayılan Melendiz Çayı ve Karasu bulunmaktadır. Tuz Gölü'nün 400 kilometrekarelik bölümü Aksaray topraklarında yer alır. Gölün bu kısmı bataklıklardan ve tuzlardan meydana gelir ve en çok bir metre derinliğe sahiptir. İl toprakları üzerinde irili ufaklı krater gölleri de vardır. Mamus'un Baraj Gölü Uluırmak üzerinde, sulama amacıyla kurulmuş bir göldür.

Tarihi

Türkler bölgeye yerleşmeden önce Aksaray'ın ismi Archelais Garsaura idi. Selçuklular tarafından fethedilince burası Taksara ismiyle anılmaya başlandı. 1170'te Selçuklu Sultanı İkinci Kılıç Aslan'ın bölgede beyaz mermerden bir saray yaptırması üzerine burası Aksaray adını aldı.

Aksaray çok eski zamanlardan beri bir yerleşim merkezi olup, aynı zamanda önemli bir ticaret merkeziydi. Asur, Hitit, Kapadokya Krallığı ve Roma İmparatorluğu'nun hakimiyeti altına giren yerleşim yeri 666'da İslam orduları tarafından fethedildi. Bir süre Bizans ve İslam hakimiyeti arasında el değiştiren Aksaray, 1076'ta Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından Selçuklu topraklarına katıldı. 1318'de Anadolu Selçuklu Devleti yıkıldı ve bölge Karamanoğulları'na geçti. 1398'de Yıldırım Bayezid tarafından Osmanlı topraklarına katılan şehir, on beşinci asırda Osmanlı egemenliği altına girdi. Fatih Sultan Mehmed İstanbul'u fethedince Aksaray halkının bir bölümü İstanbul'a yerleşti ve yerleştikleri semtin adına da Aksaray dendi.

Aksaray Haritası
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Üst