Adet Nedir ?

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Adet Kanaması Nedir ? - Menstrüasyon Nedir?

Adet görme birbirinden ayrı iki organın, yumurtalığın ve dölyatağının faaliyetlerine bağlı bir süreçtir. Yumurtalığın başlıca iki görevi ; gebeliği sağlayan yumurtacıkların üretilmesi ile cinsiyet hormonlarının salgılanmasıdır.Adet sürecini tam olarak anladığımızda;döllenmeyi ve gebeliği de çözmüş oluruz:
Kadın bedeninde neler oluyor?:
. Beynin hipofiz bezi dediğimiz bölümünden, kadının yumurtlamasını sağlamak için ,yumurtalığı uyarıcı bir hormon salınır( FSH) .
.Yumurtalıkların yüzeyinde çok sayıda ve çeşitli boyutlarda küçük “kistler”(kesecikler) vardır. Bunlara yumurtalık folikülleri denir ve her biri bir yumurtacık taşır.
. Yumurtlama döneminde, ötekilerden daha büyük olan bir folikül olgunlaşmaya başlar. Yumurtalığın yüzeyinde yer alan bu folikülün çapı iki santimetre kadar büyüyebilir.
.Folikülün, olgunlaşmaya başlamasıyla yumurtalıktan salgılanan östrojen(kadınlık hormonu) de artış olur.
.Östrojen rahmin iç dokusunu, yani endometriumu gebelik için hazırlar.Siz gebe kalmayı planlasanız da planlamasanız da üreme organlarınız üreme üzerine kodlanmıştır.Eğer hazırlanan yumurtacık döllenecek olursa zeminin sağlam ve iyi durumda olması gerekir.Bu zemin endometriumdur.Bu yüzden de endometrium östrojenin etkisiyle olası gebeliğe hazırlanmaya başlar.Yani kalınlaşır.
.Östrojen artışı,aynı zamanda hipofiz bezinden LH denilen hormonun salınımını arttırır.
.LH ın görevi ise, folikül denen, içinde yumurtacığı saklayan kesenin, iyice olgunlaşmasını sağlamaktır.
.Östrojen ve LH kanda pik yaptığında, artık folikül kesesi çatlar ve içindeki yumurtacık serbest kalır.
.Serbest kalan yumurtacık yumurtalıkla rahim arasındaki kanala(fallop tüpüne) geçer.Yumurtacığın, fallop tüpünden dölyatağına yolculuğu ,bir haftayı alır.Ama döllenmeye uygun ömrü 12-24 saattir.
.Bu arada,folikül çatladıktan sonra çatlama bölgesinden,sarı cisim (corpus luteum) adı verilen bir yapı oluşur.Bu yapı ,östrojene ek olarak progesteron hormonu da üretmeye başlar.
. Östrojen etkisini tekrar hatırlayalım: endometriumun kalınlaşıp sertleşmesini ve böylece gebelik süresince sağlam kalmasını sağlıyordu!
-Ama bu kalın ve sert haldeki endometriuma döllenmiş yumurtacığın yerleşmesi ve gelişim için kendisine uygun ortam yaratması mümkün değildir.
-İşte yumurtlama sonrası devreye giren progesteron hormonunun etkisine bu noktada ihtiyaç vardır.
-Progesteron; endometriumu, döllenmesi muhtemel bir yumurta hücresinin implantasyonu (yerleşmesi) ve gebeliğin başlaması için elverişli duruma getirir.
.Döllenme gerçekleşirse ne olur?Eğer döllenme gerçekleşir ve döllenmiş yumurta ,endometriuma yerleşirse;folikülün çatlamasıyla,yumurtalıkta kalan sarı cisme(corpus luteum) hormonal mesajlar gönderir. Bu iletişim sarı cismin büyümesine ve daha büyük miktarda hormon salgılamasına yol açar.Bu hormonlar sayesinde endometrium gebeliği destekler bir yapıda kalır.Gebeliğin ilk 10 haftası boyunca progesteron salınımından corpus luteum sorumludur.Daha sonra, gelişen bebek, görevi devralır.
.Döllenme gerçekleşmez ve gebelik oluşmazsa ne olur?Eğer döllenme gerçekleşmezse, Corpus luteum(sarı cisim) sadece 14 günlük bir ömür sürer.Bu son yaklaştıkça, hormonların seviyesi düşemeye başlar.
. Bu durumda endometriumda neler olur?Hormonların düşmesiyle endometrium, direnme gücünü kaybeder ve üzerindeki damarsı yapıyla birlikte ,büyük bir bölümü parçalanır.
. İşte bu parçalanan endometriumun, vajinadan kanlı bir akıntı şeklinde atılmasına,adet kanaması denir.
.Adet kanamsının sona ermesiyle birlikte, yumurtalıkta bir başka folikül olgunlaşmaya başlar.Östrojen tekrar endometriumun kalıntılarını etkiler, adetle atılan endometrium yerine yeni endometrium dokusu gelişir.ve bir sonraki adet döneminin gelişme aşaması başlamış olur
.Genç kızlıkta başlayan adet döngüsü, menapoza dek sürer.Doğurganlığını yitirmemiş her sağlıklı kadın, bu döngüyü ve yenilenmeyi, gebe kalmadığı sürece her ay yaşar.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Üst