Adalet Ağaoğlu Kimdir

Yakın zamanda edebiyat dünyamızın yetiştirdiği en mümtaz isimlerden biri olan yazar Adalet Ağaoğlu 1929 yılında hayata gözlerini Ankara'nın Nallıhan ilçesinde açtı. Tüccar bir babanın dört çocuğu içinde tek kız çocuğu olarak büyüdü. İlköğretim tahsilini doğduğu ilçede tamamladıktan sonra ortaöğretim için Ankara Kız Lisesi'nin yolunu tuttu. Üniversite eğitimini de yine Ankara'da Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nin Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı ve 1950'de mezun oldu.
adalet ağaoğlu
Henüz lise yıllarından şiire ve edebiyata ilgili olan Adalet Ağaoğlu ilk yazarlık deneyimi Ulus gazetesinde tiyatro eleştirmenliğidir. 1948-1950 yılları arasında ilk şiirlerini Kaynak dergisinde yayımlamaya başlayan yazar, 1951 yılına gelindiğinde TRT Ankara Radyosu'nda işe başladı. Burada çalıştığı dönemde Aşk Şarkısı isimli oyunu yazdı ve bu oyun TRT Radyolarında seslendirildi. Ankra Radyosu'nda dramaturgluk, radoya tiyatrosu müdürlüğü ve TRT'de program uzmanlığı gibi bir çok görevi üstlenirken aynı zamanda dört arkadaşı ile birlikte Ankara'daki ilk özel tiyatro olan Meydan Sahnesi'ni kurdu. Bu sahne ile aynı adı taşıyan dergiyi de neşrederek Türk Edebiyatı'na yeni bir soluk kazandırdı.

İlk tiyatro denemesini 1953 yılında Sevim Uzungören ile birlikte kaleme aldı. "Bir Piyes Yazalım" isimli bu tiyatro oyunu aynı sene kurdukları tiyatroda sahnelendi. Yıllar içerisinde kalemini geliştiren yazar bir çok tiyatro oyununa imza atmıştır. 1973 yılında ilk romanı olan "Ölmeye Yatmak" isimli kitabını neşretmiştir. Daha sonraki yıllar bu romanı Fikrimin İnce Gülü, Bir Düğün Gecesi, Yaz Sonu, Üç Beş Kişi, Hayır, Ruh Üşümesi, Romantik Bir Viyana romanları takip etmiştir. En son romanını ise 2014 yılında "Dert Dinleme Uzmanı" adıyla çıkarmıştır. Bu romanlar arasında en çok dikkat çeken eser kuşkusuz Fikrimin İnce Gülü adlı eserdir.

Almanya'da işçi olan Bayram'ın bir yaz günü arabısyla Türkiye'ye ziyaretini ve doğduğu yerdeki insanların ona nasıl yabancılaştığını anlatan bu eser 12 Mart Darbesi'ni dokundurduğu için askerlerler tarafından hiç hoş karşılanmamıştır. İlk baskısı 1976 olan kitabın dördüncü baskısı 12 Eylül darbesini yapanlar tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerini gözden düşürdüğü gerekçesiyle yasaklı kitaplar listesine alınmış ve toplatılmıştır. Darbeden iki yıl sonra hukuk mücadelesi ile kitap tekrar raflardaki yerini almıştır ve kitabın hikayesi ileriki yıllarda Sarı Mersedes ismiyle beyaz perdeye uyarlanmıştır.

Adalet Ağaoğlu sadece roman yazmakla da kalmaz. Yazarın kaleme aldığı öyküler, hikayeler, denemeler, öyküler ve anı formunda yazdığı pek çok eseri mevcuttur. Türk Edebiyatı'nda bir çok okuyucuya ulaşan yazar adını herkese duyurmuştur. Sessizliğin İlk Sesi, Yüksek Gerilim, Hadi Gidelim, Hayatı Savunma Biçimleri gibi pek çok öykü yazan Ağaoğlu pek çok edebiyat ödülüne de layık görülmüştür. Aldığı ödüllerden bazıları başlıca; Sait Faik Hikaye Armağanı, Türk Dil Kurumu Tiyatro Ödülü, Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü, Türkiye İş Bankası Edebiyat Ödülü, Orhan Kemal Roman Armağanı, Madaralı Roman Ödülleri ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü'dür.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
12B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Üst