Açık Öğretim kutsal görev yapıyor

agent force Harbi Aktif Üye
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, herkese eşit eğitim imkanı tanıyan Açıköğretim Fakültesinin (AÖF) çok kutsal bir görevi yerine getirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Sürmeli, dereceye giren AÖF öğrencileri ve aileleriyle birlikte AÜ yemekhanesinde yemek yedi. AÜ'nün 50. yılını kutladığını ifade eden Prof. Dr. Sürmeli, bu yılki mezuniyetin AÜ ailesi için çok anlamlı olduğunu kaydetti.

AÖF'nin 25 yıl önce tek programla eğitim hayatına başladığını anlatan Prof. Dr. Sürmeli, şöyle konuştu:

''Bugün Türkiye'de yüksek öğretimde 2 milyon 500 bin kişi okuyor. Bunun yüzde 41'i AÜ'de okuyor. Bu oran bir milyon 100 bin öğrenciye tekabül ediyor. Herkese eşit eğitim imkanı tanıyan Açıköğretim Fakültesi çok kutsal bir görevi yerine getiriyor. 2 milyon 400 bin kişi AÜ kimliğini veya diplomasını taşıyor. Bugün interneti ve bilişim teknolojilerini en üst düzeyde kullanan üniversiteyiz. İlk zamanlar 'açık öğretim şöyledir, böyledir' denildi. Şu anda açıköğretim öğrencilerinin çoğu yerlerde tercih edildiğini iş adamları ve kurumlar söylüyor. Bunun nedeni AÖF mezunları interneti çok iyi kullanıyor. İnternet üzerinden neyi, ne şekilde, ne zaman ve nasıl öğreneceklerini çok iyi öğrendiler. Öğrenmeyi öğrendiler. AÖF mezunları öğrenmekle her şeyi yapabileceklerini ispat ettiler. Bu bakımdan AÖF çok farklı bir niteliğe dönüştü.''

Prof. Dr. Sürmeli, AÖF kapsamında 38 program olduğunu belirterek, zamanın ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen yeni programların gelecek yıl açılacağını bildirdi.

Emlak yönetimi, marka ve imaj, sosyal hizmetler uzmanı ve özel güvenlik programlarını açacaklarını ifade eden Prof. Dr. Sürmeli, şöyle devam etti:

''Türkiye'de her yıl binlerce öğrenci liselerden mezun oluyor. Bunların hepsine yüksek öğrenim hakkı verilemiyor. Açık öğretim bu ihtiyacı en verimli şekilde gideriyor. Binlerce gence bir eğitim olanağı verilmediğini, gidecek bir yerlenin olmadığını düşünün. Sanırım bugünkünden çok daha farklı bir sosyal olayla karşılaşırdık. AÖF bu açıdan da değerlendirilmelidir. AÖF sosyal bir görevi en iyi şekilde yerine getiriyor.

AÖF öğrenci ve mezunların yüzde 56'sı erkek, yüzde 46'sı kadın. 460 bin kadın AÖF'den mezun oldu, 500 bin kadın halen okuyor. Bu çok önemli. AÖF, maddi imkansızlıklar, ailevi nedenler veya zamanında okumanın önemini kavrayamayanlara olanak sağladı. Kadın öğrencilerin yüzde 58'i evli. Bütün bu rakamları yan yana getirdiğimizde ne kadar kutsal bir hizmeti yerine getirdiğimiz ortadadır.''

Prof. Dr. Sürmeli, günümüzde öğrenilen bilginin çok çabuk eskidiğini belirterek, gelişmiş tüm ülkelerde yaşam boyu eğitim felsefesinin uygulandığını kaydetti.

AÖF'nin üniversite mezunlarına ikinci üniversite imkanı sunduğunu anlatan Prof. Dr. Sürmeli, ''Eskiyen bilgileri tazeleme imkanı veriyoruz. Üniversite mezunları hiçbir sınava girmeden istediği bölüme kayıt yaptırabiliyor. Bu şekilde 60 bin öğrencimiz var. Mühendis gelip işletme okuyor. İşte yaşam boyu eğitim dediğimiz olay bu'' dedi.


-MEZUNLAR-


Mezuniyet töreni için Almanya'dan gelen İbrahim Yılmaz (50), AÜ'nün kendisine yıllar sonra verdiği eğitim şansını çok iyi değerlendirdiğini belirterek, ''Tekrar okulla ve eğitimle barıştım. Program sosyal olarak kendimi geliştirmeme yardımcı oldu. Çok değerli bir program. Katılan sayısı her geçen gün artıyor. Mezun olduğum için iş yerimde terfi ettim. 30 yıl aradan sonra tekrar okula dönüp diploma sahibi olmak gururumu okşadı, kendime olan güvenimi artırdı'' dedi.

Almanya'dan gelen Gülay Kanoğlu (27) da AÖF'nin işletme bölümünü bitirdiğini belirterek, Almanya'da bir üniversitede yüksek lisans yapacağını bildirdi.

Eşinin işi nedeniyle Türkiye'deki yüksek öğrenim hayatımı yarıda bıraktığını anlatan Kanoğlu, ''AÜ, bana çok değerli bir fırsat verdi. Hayallerimi gerçekleştirme fırsatı veren herkese teşekkür ediyorum. Çok mutluyum. Okumanın gerçekten yaşı yok. Herkese tavsiye ediyorum'' diye konuştu.

AÖF işletme fakültesi mezunu Cem Baki (34), ders çalıştığı kitaplardaki bilgilerin günlük hayatta ve iş yerinde çok işine yaradığını belirterek, okudukça hayata başka bir gözle bakmaya başladığını bildirdi.

Konuşmaların ardından öğrenciler ve aileleri Prof. Dr. Sürmeli ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu arada, mezuniyet coşkusunun yaşandığı diğer fakültelerde konuklara çiğ börek ikram edildi.

(aa)
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
13
Görüntülenme
80B
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
misafir
M
Üst