2010 Doktor Maaşları

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
2010 Doktor Maaşlarının Zamları - 2010 yılı Doktor Maaşları
Tam Gün olarak bilinen tasarının yasalaşması durumunda mesai sonrası çalışan öğretim üyelerinin maaşları artacak.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, “Tam Gün” olarak bilinen tasarının yasalaşması durumunda mesai sonrasında çalıştığında üniversitede görev yapan bir öğretim üyesinin aylık gelirinin 17 bin lira olacağını söyledi.

Erdöl, tasarının TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülmesinin planlandığını belirterek, “Kanunlaşması halinde uygulamaya ne zaman başlanacağı, yürürlük maddesinde tartışılır. Bir yıl gibi bir geçiş müddeti düşünmüştük, ama ileri, geri oynamalar belki olabilir” dedi.

Kanunun çıkmasıyla birlikte hekimlerin, belirlenecek olan belli bir geçiş dönemi içerisinde karar vermeleri gerektiğini vurgulayan Erdöl, şunları kaydetti:

“Yasa ile hem muayenehanede hem de kamu hastanesinde ikili çalışma sistemi ortadan kaldırılıyor. Bu, bir takım yanlışlıkları gidermek ve hastanelerdeki verimliliği artırmak için yapılıyor. Tam gün çalışma ile birlikte özellikle eğitim ve araştırma hastanelerinde öğretim üyelerimiz kurumlarına daha fazla zaman ayırabilecek.
Hastalar hastaneye gittiğinde yeterince ilgi gösterilmediği, hekimin muayenehanesine gidildiğinde daha iyi bakılacağını, hastaneye yatış yaptırabilmek için hekimin özel muayenesine gitmesi gerektiğini düşünebiliyor. Yeni uygulamayla bu düşüncenin önüne geçilecek.”

Her öğretim üyesinin de aynı koşullarda çalışmasının mümkün olmadığını da ifade eden Erdöl, tasarının yasalaşması halinde iddia edildiği gibi üniversitelerden çok sayıda istifa beklemediklerini dile getirdi. Erdöl, “Öyle zannediyorum ki istifa oranı yüzde 5′i geçmez” dedi.

GATA KONTENJANINI DOLDURAMADI
Tam Gün Yasa Tasarı’nın askeri hekimler içinde bazı düzenlemeleri kapsadığını ifade eden Erdöl, özel muayenehanesi olan askeri hekim sayısının çok az olduğunu söyledi. Erdöl, yeni sistemle birlikte askeri hekimlerin maaşlarında da artış olacağını belirterek, konuya ilişkin şu bilgileri verdi:

“Kanunla birlikte, bir askeri hekimin maaşı, şimdikinin 2 katı olacak. Çünkü, askeri hekimlerin maaşına da ciddi bir artış getiriliyor. Yapılan değişiklikle askeri hekimlik cazip hale getirilecek. GATA kontenjanını dolduramadı. Olaya “O da subay ben de subayım’ diye bakılırsa çözülmez. Öyle değil, doktor ayrıcalıklı bir subaydır.

İş böyle görülürse para vermek durumdasınızdır, görmezsek para vermezsiniz. Para vermezseniz de hekimleri bulamazsınız. Ben bunu Genelkurmay’da yetkililere söyledim.

Yeni sistemde, bir askeri hekim de aynı diğer hekimler gibi hem çalıştığı hastanede hem de dışarda çalışamayacak. TSK”da albay uzman tabip maaşı 4 bin 400 liradan 6 bin 295 liraya çıkacak. Yarbay tabip ise 5 bin 300 TL alacak.

General olan hekimlerin ise ellerine 9-10 bin lira geçebilecek. Diş hekimleri için daha farklı.”

EMEKLİ MAAŞLARINDA DA ARTIŞ
Erdöl, devlet hastanelerinde görev yapan hekimlerin maaşlarının daha farklı olduğunu belirterek, “Şu anda klinik şefinin maaşı bin 800 TL’dir. Serbest çalışmayan bir şefin, döner sermaye ile eline şu anda 10 bin lira geçebilir. Yeni sistemle, 12 bin 300 lira eline geçebilecek. 1′in 4′ündeki uzman doktor şimdi bin 600 TL alıyor, yeni uygulamada 9 bin 870 lira alacak. Şef yardımcısı 11 bin 770 Lira alabilecek” dedi.

Bir klinik şef ve şef yardımcısının, pratisyen hekimin emekli maaşının şu an itibariyle bin 335 TL olduğunu ifade eden Erdöl, 5 yıl prim yatırması durumunda pratisyen hekimin bin 432 TL ile, uzman hekim bin 515, klinik şefin bin 556 TL alacağını kaydetti. Erdöl, 30 yıl prim yatırıldığında ise pratisyen hekimin 2 bin 076 TL, klinik şefinin ise 3 bin TL ile emekli maaşı almaya hak kazanacağını bildirdi.

Sistemle, maaş artışlarının dışında, hekimlerin nöbet ücretlerinde artış olacağını anlatan Erdöl, “112 sağlık hizmetlerinde ödeme yapılabiliyor, ağız diş sağlığı merkezlerinde ilave ücret ödemesi yapılabiliyor, organ nakli, kemik iliği nakli gibi özellikli işlerde çalışanlara daha fazla ücret verilebiliyor. Yani sağlık çalışanlarının mali hakları mümkün olduğunca artırılmaya çalışılıyor” diye konuştu.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
30B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
21B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
28B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
27B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
13B
Üst