2009'da TÜBİTAK'a rekor proje başvurusu

II.MEHMET Sahipcan
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, son yıllarda TÜBİTAK'a proje başvurusunun rekor seviyeye ulaştığını belirterek, "2003 yılında sadece bin olan başvuru, 2009 yılında 8 bin civarındadır" dedi.
Yetiş, "Akdeniz Bölgesi TÜBİTAK Ar-Ge Günü" toplantısına katılmak üzere geldiği Adana'da TÜBİTAK ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. TÜBİTAK'ın Türkiye'nin gelişmesi ve kritik teknoloji üretiminde çok önemli bir paya sahip olduğunu belirterek, "Son 6 yılda TÜBİTAK'a proje başvuruları rekor seviyede arttı" diye konuştu.

2003 yılında TÜBİTAK'a gelen proje sayısının sadece bin olduğunu, ancak son yıllarda proje sayısının yılda 8 bine çıktığını anlatarak, "Proje sayısı rekor seviyede arttı. 2009 yılında 7-7 bin 500 arasında proje başvurusu oldu. TÜBİTAK olarak yılda ortalama artık 8 bin proje başvurusunu kabul etmeye başlayacağız. 2010 yılında da ocak ayındaki başvurulardan daha çok proje başvurusu olacağını tahmin ediyoruz. Bu rakam 8 binin üzerinde olur" dedi.

Yetiş, son yıllarda genç araştırmacılara, yardımcı doçentlere, profesörlere önemli destekler verildiğini vurgulayarak, "Hepsine olumlu cevap veremesek de sağlıklı bir gidişin olduğunu görüyoruz. Yapılan başvuruların 2 bini kabul edildi geçen yıl. Çok sayıda üniversiteli araştırmacıya da hibe verildi" diye konuştu.

TÜBİTAK'ın özellikle 2003 yılından bu yana büyük bir hamle yaptığına dikkat çeken Yetiş, "Memnuniyetle ifade edeyim ki, bilim ve teknolojiye 2003'ten beri her türlü desteği alıyoruz. Mesela 2009 yılında araştırma için elimizdeki finans gücü yetmedi, 200 milyon lira ek ödenek aldık. Ekonomik sıkıntıya rağmen bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalar konusunda şartlarımızı zorlamak gibi bir durumu gerçekleştirdik. Ümit ediyorum aynı şey bu yıl da geçerli olacak" dedi.

Nüket Yetiş, 2009 yılında ek bütçeyle birlikte 750 milyon liralık bütçelerinin olduğunu ancak bu yıl bütçenin hemen hemen 2 katına çıkartılarak 1 milyar 300 milyon lira olduğunu belirterek, "Bu bütçenin yarısını genç araştırmacılarımıza hibe olarak ayıracağız. Gere kalanı ise kritik teknolojik gelişmeler için kullanılacak. TÜBİTAK'a ayrılan bütçenin fazla olması araştırmanın fazla olacağını ve yeni ürünlerin ortaya koyulacağını gösterir" dedi.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
39B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Üst