AKP'den ŞARTLI AF teklifi

sevdaL Sustuklarım Büyür İçimde
AKP'den ŞARTLI AF teklifi


AKP'li Zafer Üskülk, şartlı salıverilme şartlarının değiştirilmesi için teklif hazırladı.



TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskü’ün, hazırladığı yasa teklifİyle, hakkında mahkumiyet kararı verilen kişiler, Yargıtay’dan dosyalarının gelmesi beklenmeden şartlı salıverilecekler. Düzenleme ile dava süreci bitmemiş dahi olsa bir mahkum, şartlı salıverme hakkına sahip olmuşsa, bu haktan yararlanacak.

Geçen yasama yılında hazırlınan ancak, "af" niteği taşıyor şeklindeki eleştireler nedeniyle rafa kaldırılmıştı. AKP’li Üskül tekifini bu yasama yılında yeniden Meclis gündemine taşıdı.

TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifiyle; Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu"nda değişiklik öngörüyor.
Düzenleme ile dava süreci bitmemiş dahi olsa bir mahkum, şartlı salıverme hakkına sahip olmuşsa, bu haktan yararlanmasına imkan sağlanıyor.

"HUKUK DEVLETİ İLKESİNE AYKIRILIK TEŞKİL EDİYOR"
Tek maddelik yasa teklifinin gerekçesinde, duruşmaları tutuklu olarak devam eden veya hükümle birlikte tutuklanan sanıkların, şartla salıverilme hükümlerinden yararlanamadığına dikkat çekildi. Bu durumun Anayasa’da yer alan "hukuk devleti", "insan haklarına saygı", "eşitlik", "adil yargılanma hakkı" ilkelerine aykırılık teşkil ettiği ifade edilen gerekçede, Ceza İnfaz Kanununa göre, şartla salıvermeden yararlanmanın belli koşulları olduğu belirtildi.

Üskül hazırladığı yasa teklifinin gerekçesinde; “Hükümlü olması, iyi hal ve benzeri koşulları var. Ancak bir kişi hükümlü duruma gelmemişse, hükümlülüğü konusunda Yargıtay karar vermemişse şartla salıvermeden yararlanamıyor. Bu haksızlığa ve eşitsizliğe yol açıyor. Düzenleme ile dava süreci bitmemiş dahi olsa bir mahkum, şartlı salıverme hakkına sahip olmuşsa, bu haktan yararlanacak" görüşlerine yer verdi.

"YARGITAY AŞMASANIN UZUNLUĞU NEDENİYLE HAKLARINDAN MAHRUM EDİLEMEZLER"
Gerekçede; bu düzenlemeler gereğince, yapılan yargılama sonunda mahkeme tarafından verilen kararın kesinleşmesi ile sanık hükümlü statüsünü almakta ve alınan cezanın hürriyeti bağlayıcı ceza olması durumunda da hükümlü şartla tahliye (koşullu salıverilme) hükümlerinden yararlandığına dikkat çekilerek, şöyle denildi.

“ Buna karşılık, duruşmaları (yargılamaları) tutuklu olarak devam eden veya hükümle birlikte tutuklanan sanıkların, duruşmaları sona erip hüküm tesisinden kararın kesinleşmesine kadar geçen süre içindeki durumları ‘hükümözü tutuklu’ yahut ‘hükmen tutuklu’ adı verilen kişiler şartla salıverilme (koşullu salıverilme) hükümlerinden yararlanamamaktadır
Gerçekten de, aleyhlerindeki dava gecikmeden sona eren ve aleyhlerindeki hüküm kesinleşen hükümlüler, şartla salıverilmeden yararlanırlarken; hükümözü tutukluların, Yargıtay aşamasının uzunluğu gibi nedenlerle bundan mahrum edilmelerinin haklı ve kabul edilebilir yanı yoktur."
 
NymO Değişik Yönetici
Yazıyı kopyaladıgın medya neden başkbanın partime akp demeyin ak parti deyin demesine rağman akp olarak yazmış ?
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
43B
Üst